Gemeente Overijse

Navigatie

Lichthinder

Lichthinder is de overlast veroorzaakt door kunstlicht bij mens en dier. Lichtvervuiling is de verhoogde helderheid van de nachtelijke omgeving door overmatig en verspillend gebruik van kunstlicht.

 

Hoe lichthinder vermijden?

 

Of het nu gaat om wegverlichting, verlichting van sportterreinen, verlichting van grote werven, verlichting van tuinen en huizen, enz..., volgende vuistregels zijn steeds toepasbaar:

 

Verlicht alleen wat nodig is

 • Voorkom overbodige verlichting.
 • Zorg ervoor dat het licht zoveel mogelijk op het gewenste object of de gewenste zone schijnt en beperk het doelgebied zoveel mogelijk.
 • Houd het vermogen van de lamp zo laag mogelijk en verhoog de lichtsterkte niet onnodig.
 • Gebruik energiezuinige lampen en aangepaste verlichtingstoestellen.

 

Wanneer het nodig is

 

 • Het verlichtingsniveau moet niet altijd even hoog zijn: gebruik beheerssystemen en bewegingsmelders.
 • Doof de verlichting wanneer ze niet noodzakelijk is of geen zin heeft.
 • Houd rekening met andere vormen van verlichting die aanwezig zijn.

 

Met zo weinig mogelijk hinder

 

 • Scherm de lampen goed af.
 • Vermijd direct zicht op de lamp.
 • Vermijd lichtbronnen die boven de horizontale as schijnen.
 • Laat het licht van boven naar beneden schijnen.
 • Verlicht gelijkmatig.

 

Verlichtingstoestellen

 

Bij alle vormen van verlichting zijn efficiënte lichtbronnen en het gebruik van goede verlichtingstoestellen en de correcte plaatsing ervan van groot belang. Een verlichtingstoestel of armatuur is het beschermende omhulsel van de lamp en bestaat in verschillende vormen zodat voor elke situatie een specifiek verlichtingstoestel kan gekozen worden. Functionele verlichtingstoestellen zijn niet per definitie onesthetisch: het gebruik van reflectoren en lichtkappen kan van het meest sierlijke verlichtingstoestel een efficiënt apparaat maken.

Kies een verlichtingstoestel dat het licht goed van boven en opzij afschermt en de lichtbundel goed richt zodat deze zoveel mogelijk beperkt wordt tot de te verlichte zone. Vanzelfsprekend moet hierbij rekening gehouden worden met de functionaliteit van de verlichting. Vermijd verlichtingstoestellen die boven de horizontale as stralen. Als er verlichtingstoestellen worden gebruikt waarvan de hoofdrichting van de uitgestraalde lichtstroom zich bevindt tussen 90° en 70°, moet er wel op gelet worden dat de lichtbronnen geen verblinding veroorzaken.

 

Nacht van de duisternis

 

De Nacht van de Duisternis is een jaarlijkse campagne van Bond Beter Leefmilieu, vzw Preventie Lichthinder en de Werkgroep Lichthinder van de VVS. Met deze campagne roepen zij gemeenten op om eerst en vooral zoveel mogelijk openbare verlichting te doven op een avond. Want er wordt te veel en verkeerd verlicht. Het kan vaak met minder zonder dat de veiligheid er onder lijdt. Even vaak wordt de verlichting naar boven de hemel in gestraald. Met alle gevolgen van dien: te veel nachtelijke verlichting leidt tot slaapgebrek en tot gezondheidsproblemen bij mensen. Maar ook het bioritme van planten en dieren leiden eronder.

Contact