Gemeente Overijse

Navigatie

Trosrups

De gemeente Overijse roept haar inwoners op om de druivelaars uit verwaarloosde serres te verwijderen. Deze zijn immers een geschikte broeihaard en biotoop voor de trosrups. Terwijl serristen vroeger vreesden voor spint, strijden ze vandaag tegen de trosrups.

 

De Losbesia Botrana is een kleine nachtvlinder die, eens bevrucht, tachtig tot honderd eitjes kan leggen, bij voorkeur op de bloeiende druivelaar. Eerst beschadigen ze met hun spinsel de bloemtrossen. Uitgegroeid tot trosrupsjes maken ze gaatjes in de druiven, vreten de druif van binnen uit, waardoor de vrucht verrot. Van zodra er in de verkommerde serres geen voedsel meer te vinden is, trekken ze als vlinder opnieuw naar gezonde serres waar het verhaal zich herhaalt, tot driemaal per seizoen. Zo kan tot meer dan de helft van de druivenoogst verloren gaan. Een potentiële ramp dus voor onze serristen, die vandaag nog de traditionele druivenstiel verderzetten.

 

In eerste instantie vragen we daarom aan onze inwoners om de druivelaars in dergelijke verwilderde kassen te verwijderen. De serres zelf mogen in principe blijven staan, wel verzorgd en onderhouden, als erfgoed en symbool van onze glazen dorpen van weleer.

Contact