Gemeente Overijse

Navigatie

Kringlooptuinieren

Minder tuinafval in acht stappen

 

De containerparken verstikken bijna in het tuinafval dat er dagelijks wordt aangeboden.
Tuinafval hoeft er nochtans niet te zijn. Er zijn een aantal eenvoudige trucs waarmee je het tuinafval sterk kan beperken of zelfs helemaal wegwerken. Hieronder serveren we jou een menu aan mogelijkheden. Afhankelijk van je tuin, smaak en mogelijkheden zullen sommige tips misschien moeilijk lijken. Andere zijn dan weer zeker haalbaar.
Probeer ze uit! Je vrije tijd en portefeuille zullen er wel bij varen!

 

Stap 1. Minder bemesten kan geen kwaad
In een siertuin is het niet van belang dat je planten zo snel mogelijk groeien. Integendeel: te snelle groei put planten vaak uit en maakt ze vatbaarder voor ziekten.
Wees dus spaarzaam met meststoffen, ook voor je gazon!
Hoe sneller je planten groeien, hoe meer werk je er aan hebt en hoe meer afval. Een slim alternatief voor meststoffen zijn bodemverbeteraars: zij brengen humus aan en maken de bodem gezonder, zonder te veel voedingsstoffen aan te brengen.

 

Stap 2. Je wint bij minder gazon
Niets brengt meer afval teweeg in de tuin als een gazon. Het maaien van een gazon is bovendien een snel terugkerende, soms vervelende klus. Je wint er als tuinliefhebber bij door gedeelten van je gazon om te vormen tot (struiken)border of bloemenperk. Dat geeft niet alleen meer kleur, maar ook minder werk. Van belang is dat je planten kiest die de bodem goed bedekken. Het onkruid krijgt geen kans en je hoeft niet om de haverklap te wieden.
Vraag raad aan je tuinaannemer of bij de plantenkweker: hij kan je zeker een aantal planten of struiken aanwijzen die in je smaak zullen vallen.

 

Stap 3. Vlug te snel
Snelgroeiende planten bieden het voordeel dat je tuin snel "gevuld" is. De keerzijde van de medaille is dat je deze planten in de jaren daarna permanent met veel snoeiwerk in bedwang zal moeten houden. Een goed evenwicht tussen traag- en snelgroeiende soorten is dus van belang.
Misschien nog belangrijker is de keuze van het graszaad. Snelgroeiende grassen geven snel een vol gazon, maar verplichten je tot jarenlang wekelijks maaien (of meer). Bij traag groeiende grassen geldt het tegengestelde: minder werk én minder afval. Informeer je dus goed voor je graszaad aankoopt.

 

Stap 4. Kies voor compost
Bij de beste bodemverbeteraars hoort compost. Compost kan je bovendien perfect in eigen tuin aanmaken. In een wat grotere tuin (meer dan 2 are) kies je best voor een compostbak, in kleinere tuinen voor een vat. Een vat zet je best op een zonnige plek, een bak in de schaduw. Zorg voor een goede mengeling van zacht en structuurmateriaal en belucht regelmatig. Na een zestal maanden krijg je in plaats van tuinafval prima compost. Wie wat aandachtig is, krijgt nooit te maken met geurhinder. Door tegen de compostbak (klim)planten te laten groeien, kan je het composteren bovendien perfect in je tuin integreren.

 

Stap 5. Mogelijkheden van mulching
Mulchen is een techniek waarbij je de bodem beschermd door er een laagje materiaal op te leggen. Dat materiaal kan zowel schors, houtsnippers, compost of grasmaaisel zijn.
Belangrijk voordeel is dat je hiermee vermijdt dat er teveel onkruid groeit. Daarnaast bescherm je ook de bodem tegen hagel of regenbuien. Met compost en grasmaaisel stimuleer je ook het bodemleven.
Mulching kan je toepassen in borders (bloemperk, bloembed of afgeperkte ruimte van tuin) tussen de planten (vooraleer die dichtgegroeid zijn), rond de bomen en struiken en in de moestuin. Grasmaaisel is erg geschikt als mulchmateriaal op voorwaarde dat je het laagje niet te dik maakt en dat het gras niet in zaad stond. Schors en houtsnippers mag je zeker niet mengen met de bodem (bijvoorbeeld door te hakken), zo niet riskeer je voedingsgebreken bij je planten.
Een bijzondere vorm van mulching, is het gebruik van een mulching-grasmaaier. Een dergelijke grasmaaier versnippert onmiddellijk het gemaaide gras, zodat het tussen de grasplantjes op de bodem terecht komt. Groot voordeel is dat het maaien minder werk vraagt en je verlost bent van het maaisel, nadeel is dat je iets regelmatiger moet maaien.

 

Stap 6. Creatief met hout
Bomen, struiken en vaste planten leiden onvermijdelijk tot snoeiwerk en tot takken en houtige stengels. Hiermee kan je alle kanten uit. Een deel kan na versnipperen (met schaar of hakselaar) terecht in de composthoop. Houtsnippers kan je ook gebruiken als mulchmateriaal. Stevige takken kunnen gebruikt worden in de moestuin of het "kamp" van de kinderen. Met wat over blijft kan je een houtwal maken: je legt alle takken, stengels, snippers,... tussen twee stroken omheining en je stapelt maar. De houtwal vormt een natuurlijke scheiding in je tuin. Als snel zullen vogels, nuttige insecten of egels er een ideale schuilplaats in vinden. Een ander idee is de houtwal te laten overgroeien door bloeiende klimplanten.

 

Stap 7. Kot-kot-kot
Kippen zijn de alles-opruimers in je tuin. Ze zijn vooral dol op wormen, slakken en ander ongedierte, maar ook voor groen- of keukenresten trekken ze hun neus (of bek) niet op. Zorg zeker voor een droge en tochtvrije slaapplaats. Geef niet meer groen- en keukenresten dan de kippen in één dag kunnen oppeuzelen. Het vervoederen van vleesresten is om sanitaire redenen niet aangewezen.

 

Stap 8. Laat het gras maar groeien
Waar je zit en wandelt in de tuin, hoort zeker een kortgeschoren gazon dat aangenaam en gemakkelijk te betreden is. Het is een goed idee om kortgeschoren gazon af te wisselen met plekken waar je het gras langer laat groeien (bijvoorbeeld onder bomen, naast hagen, achter in de tuin, in de boomgaard). In de stroken met langer gras, kan je bloembollen aanplanten (krokussen, hyacinten,..) die in de lente voor een prachtig effect zorgen en zich jaar na jaar zullen vermenigvuldigen. Een andere mogelijkheid is een bloemenweide met wilde bloemen, die van nature voorkomen in oudere bloemenweides. Geschikte planten vind je opnieuw bij de (gespecialiseerde) tuinaannemer of zadenhandel.

 

Tuinafval krijgt nieuw leven in Park Maleizen


Park Maleizen is een historisch parkje langs de Terhulpensesteenweg dat sterk aan opwaardering toe was. Samen met de provincie Vlaams-Brabant werkte de gemeente Overijse een project uit om technieken van het kringlooptuinieren te tonen in het park. Bovendien werden er enkele aanpassingen verwezenlijkt die onze koesterburen ten goede zullen komen. Zo werden er enkele nieuwe fruitbomen aangeplant voor de eikelmuis en een broedhoop aangelegd voor het vliegend hert door middel van enkele ingegraven eiken stammetjes.

Het resultaat is dat het parkje niet enkel tuiniers kan inspireren tot afvalarm tuinieren, maar dat het er ook fraaier uitziet en dat de natuurwaarden in het park versterkt werden.

Wil je zelf een kijkje komen nemen en ideeën opdoen voor je eigen tuin? Aarzel dan niet om een bezoekje te brengen aan de vele tientallen meters vlechtwerk, de snipperwanden, takkenwallen en het heuse bladwanddoolhof.

 

Opgelet! Parkeren op de stoep langs het vlechtwerk is niet toegelaten, zo wordt het vlechtwerk niet beschadigd en behouden voetgangers e.d. voldoende ruimte op het voetpad.

 

 

 

Contact

Gerelateerde inhoud