Gemeente Overijse

Navigatie

Wandelen

 

75 jaar einde WOII

2020 is het jaar van de herdenking van 75 jaar einde Wereldoorlog II. Helaas zijn door de Coronamaatregelen vele activiteiten geannuleerd of uitgesteld. Hoe kan je onze geschiedenis dan wel ontdekken? Dat kan eenvoudig al wandelend in onze prachtige gemeente!

 

 

Je kan Overijse ook ontdekken met de app Runnin' City of via het wandelnetwerk. Fiets- en wandelbrochures schaf je aan via www.overijse.be/webwinkel (Producten).


Langs holle wegen in Overijse

Regionaal Landschap Dijleland vzw stippelde twee wandelingen uit in Overijse: de 'Koningsbergroute' (11,1 km of in te korten tot 7,4 km) en de 'Keizer Karelroute' (5,7 km). Beide routes leiden de wandelaar door een aantal prachtige holle wegen en landschappen. De brochure beschrijft eveneens twee verbindingsroutes waardoor de wandelingen kunnen gecombineerd worden tot een mooie dagtocht van 20 km. Naast de gedetailleerde routebeschrijvingen geeft de brochure ook heel wat info mee over holle wegen: ontstaan, natuurwaarden, bedreigingen, wettelijke bescherming, … 

 

De routes zijn ter plaatse niet bewegwijzerd en lopen grotendeels over onverharde veld- en voetwegen. 

 

De wandelbrochure 'Langs holle wegen in Overijse' kost 2,00 EUR en is verkrijgbaar op de dienst Toerisme en in Dru!f, huis van de tafeldruif. Je kan ze ook online bestellen.

 

Overijse erfgoedwandeling

3,5 km lange erfgoedwandeling in het spoor van de tafeldruif met verhalen van Justus Lipsius, de gebroeders Danhieux en de druivenkoningin over de dorpskern van Overijse. Extra groene wandellus van 5,5 km tijdens het druivenseizoen. 

 

De route is ter plaatse niet bewegwijzerd. 

 

De wandelbrochure is gratis verkrijgbaar op de dienst Toerisme. Je kan ze online bestellen.

Terlanenwandeling

Terlanen is het kleinste gehucht van Overijse. Maar ook het groenste! Tijd dus voor een ontdekkingstocht langs Terlanense trage wegen. Dat kan met het klein Terlanenpad in het centrum van Terlanen (4,5 km) of met het groot Terlanenpad naar de infoborden van het voormalige krijgsgevangenenkamp in Terlanenveld (8,5 km).

 

De wandelbrochure is gratis verkrijgbaar op de dienst Toerisme. Je kan ze online bestellen.

 

Tombeekheyde

Het sanatorium Lemaire is een verborgen parel tussen het Tombeekse groen. Hou je van spannende architectuur en een stukje geschiedenis? Dan is een bezoek aan dit verbluffende en oogverblindende gebouw een absolute must.

 

De wandelbrochure is gratis verkrijgbaar op de dienst Toerisme. Je kan ze online bestellen.

 

Serristenwandeling Eizer-Duisburg

De smaakvolle tafeldruif ken je ongetwijfeld, maar ook perziken werden in Eizer 'in de watten gelegd'. In 1895 startte pionier Felix Charlier (Feike Wit) met perzikenteelt onder glas. Verken de trage wegen van Eizer en Duisburg langs enkele authenthieke serristenwoningen.


De wandelbrochure 'Overijse anders bekeken' is gratis verkrijgbaar op de dienst Toerisme. Je kan ze online bestellen.