Gemeente Overijse

Erfgoeddag "Zorg" op zondag 23 april 2017 in Woonzorgcentrum Mariëndal en Eizer!

Zondag 23 april 2017 staat Erfgoeddag in het teken van 'Zorg'. Een thema dat een heleboel kansen biedt om bruggen te slaan tussen de zorg- en de erfgoedsector. We zorgen immers niet alleen voor elkaar, maar ook voor ons erfgoed! Gemeente Overijse sloeg de handen in elkaar met OCMW Overijse, De Beierij van de Ijse en de dorpsraad van Eizer om zo samen een leuk dagprogramma uit te werken.


Programma:

  • Woonzorgcentrum Mariëndal

Sinds het begin van de 20ste eeuw vervult het historische park Mariëndal een zorgfunctie. Eerst als klooster van de "Mamèrekes", later als volwaardig zorgcentrum. Op 23 april staat deze evolutie centraal. Via een doorlopende tentoonstelling en geleide wandelingen doorheen het vernieuwde park en de belevingstuin maak je kennis met hoe zowel de zorg als de site van Mariëndal de afgelopen eeuw geëvolueerd zijn. Het park en de vijver van Mariëndal ondergingen recent een indrukwekkende transformatie. Benieuwd naar het resultaat? Tijdens Erfgoeddag wordt het park en de vijver officieel ingehuldigd.

Wil je zeker zijn van een plaatsje bij de geleide wandelingen? Vergeet dan zeker niet in te schrijven (klik even door op de uren van de geleide wandelingen en de geleide bezoeken om in te schrijven!)

 

10 u– 18 u
Tentoonstelling: "Mariëndal: een jarenlange zorgtraditie in het groen"
Cafetaria woonzorgcentrum Mariëndal

 

12 u – 14 u
Officiele inhuldiging van het vernieuwde park Mariëndal

 

11 u · 14 u · 15 u · 16 u
Geleide wandeling doorheen park Mariëndal
Start: Inkomsthal woonzorgcentrum Mariëndal
Inschrijven verplicht

 

Inschrijven voor de geleide wandeling van 11u00
Inschrijven voor de geleide wandeling van 14u00

Inschrijven voor de geleide wandeling van 15u00

Inschrijven voor de geleide wandeling van 16u00

 

14 u · 14 u 30 · 15 u · 15 u 30
Geleid bezoek aan de belevingstuin
Start: Inkomsthal woonzorgcentrum Mariëndal
Inschrijven verplicht

 

Inschrijven voor het geleid bezoek van 14u00
Inschrijven voor het geleid bezoek van 14u30
Inschrijven voor het geleid bezoek van 15u00
Inschrijven voor het geleid bezoek van 15u30

 

  • Eizer

In het kader van Cultuur-in-je-buurt, dat in 2017 in Eizer plaatsvindt, zet de dorpsraad van Eizer in samenwerking met de Beierij van de Ijse een oude traditie opnieuw in de kijker: de bedevaart van Eizer naar Jezus-Eik. Sinds het midden van de 17de eeuw is Jezus-Eik een Mariabedevaartsoord waar tal van pelgrims naar toe komen voor het bekomen van genezing. Tussen de jaren '30 en '60 organiseerden de opeenvolgende pastoors van Eizer jaarlijks een groepsbedevaart te voet naar Jezus-Eik, doorheen het Marnixbos, domein van de familie de Marnix de Saint Aldegonde.

Tijdens een geleide wandeling wordt eenmalig de oorspronkelijke route hernomen. Samen stappen we via de Eizerse Dreef, het Marnixbos en het brongebeid van de Eysernelle en het kasteel de Marnix naar de kerk van Jezus-Eik. In de kerk wordt er uitleg gegeven over de bedevaartskerk, de votiefschilderijen en de mirakelverhalen.

Voorzie zeker gepast schoeisel!

 

14 u
Groepswandeling van Eizer naar Jezus-Eik via het Marnixbos.
Start: Kerk van Eizer
Geen inschrijving nodig

 

Deze erfgoeddag is een initiatief van OCMW Overijse, Geschied- en Heemkundige Kring De Beierij van de Ijse, Dorpsraad Eizer en gemeente Overijse.

Contact