Gemeente Overijse

Navigatie

Eizer

Eizer is een gehucht van Overijse en wordt burgerlijk verdeeld onder Overijse en Tervuren (Duisburg). De parochie ligt op het grondgebied van deze twee gemeenten. Laag-Eizer - de eigenlijke dorpskern - ligt op het grondgebied van Overijse, Hoog-Eizer ligt grotendeels op het grondgebied van Tervuren.

Het gehucht dankt zijn naam aan "Iserna", de Keltische benaming voor de Nellebeek (of Eizernelle), die - gedeeltelijk overdekt - door de parochie vloeit. Iserna wordt reeds in 1124 als Heerlijkheid vermeld. De wijk had een eigen schepenbank met eigen geslacht van Henricus de Hiserna (1230).

In de Frankische periode bestond er reeds een hofkern. Het is dus een zeer oude kern met een stel zeer oude wegen: Waalse baan, Groeneweg, Schapenweg en Ballingstraat.

De familie de Marnix liet de Sint-Magdalenakerk bouwen. Er ontstonden zeer grote serrebedrijven van de familie Charlier, bekend voor de teelt van perziken, peren en andere primeurs. Deze teelten zijn vandaag verdwenen, evenals een wijngaard in openlucht (4ha50). De serres houden redelijk stand, dankzij een intensieve groententeelt, maar de opvolgers ontbreken.

Eizer telt twee kapellen. De Sint-Rochuskapel is gelegen in hoog-Eizer. Deze dateert uit 1727 en heeft beelden van O.-L.-Vrouw en Sint-Rochus. De Cruysboomkapel is gelegen in Laag-Eizer. In deze kapel wordt O.-L.-Vrouw vereerd.

 

Het gebroken hof is een oude hoeve gelegen op het kruispunt van de Schapenweg met de Ballingstraat. Het is een vroeg middeleeuwse ontginning met hofblok, landen, beemden en bos. De naam 'gebroken' verwijst naar de verdeling van het hof tussen verschillende erfgenamen.

Contact

Gerelateerde inhoud