Gemeente Overijse

Wespen

De brandweer komt enkel tussen voor wespen. Bijen en hommels zijn beschermde diersoorten en worden niet verdelgd. Voor het verwijderen van een bijennest kan je beroep doen op een imker.

 

Het bestrijden van wespennesten gebeurt door middel van mierenpoeder onder druk in het nest te spuiten. Soms zie je het nest niet omdat het zich in de grond, onder een dak of in een spouwmuur bevindt. Dan wordt het product in de opening gespoten waar de wespen telkens in- en uitkomen. Via hun lichaam brengen de wespen het poeder over op soortgenoten, larven en de koningin. Na ongeveer 24 uur is de nest uitgeroeid. Het product dat gebruikt wordt, is niet schadelijk voor andere warmbloedige dieren.

 

Je kan altijd zelf proberen om het nest te vernietigen, maar dat gebeurt dan op eigen risico. Weet dat de brandweer hiervoor beschikt over beschermende kledij.

 

Het verdelgen van wespennesten gebeurt op vaste dagen, elke dinsdag– en vrijdagavond tussen 18u00 en 22u00. Enkel in het hoogseizoen is het mogelijk dat er dagelijks nesten verdelgd worden met uitzondering van zaterdag en zondag. De kostprijs hieraan verbonden bedraagt 63,77 EUR en wordt via bancontact betaald aan de ploeg die langskomt of via overschrijving na ontvangst van een factuur. De brandweer levert een bewijs af voor het geval de nest niet volledig vernietigd zou zijn. Dan is een tweede interventie gratis.

 

Contact

Hulpverleningszone Vlaams-Brabant Oost - Brandweerpost Overijse

Schavei 77 - 3090 Overijse

t 02 687 73 63


Wespen, bijen en hommels

Wespen

Een wesp is felgeel met zwarte ringen op het achterlijf en is nauwelijks behaard. Hun nest ziet er uit als een papieren bal die slechts één seizoen in gebruik is. Wespen bevinden zich meestal in de nabijheid van de nest, fruitbomen, etenswaren, vuilnisbakken, enz.... Ze zijn agressiever dan bijen en kunnen spontaan steken (tot 10 maal).

 

 

Bijen

Een bij is een beschermde diersoort, is bruin van kleur met zwart en is licht behaard. Bij het uitzwermen vormen ze meestal een grote tros die dan door een imker meegenomen kan worden. Een bij kan meestal slechts éénmaal steken en doet dit slechts uit verdediging.

 

 

Hommels

De hommel is geel, oranje en zwart gekleurd en is zwaar behaard. Ze zijn beschermd en dienen door een imker verwijderd te worden of ongemoeid gelaten. De hommel steekt zelden en is niet agressief. De nest is slechts één seizoen in gebruik.

Contact