Gemeente Overijse

Tombeek

De woonkern van Tombeek dateert uit de Gallo-Romeinse periode. De benaming van het dorp komt van het Latijnse woord 'tumulus', een etymologische variant van tomme of tombe, vandaag vertaald als 'grafheuvel'. Het gehucht wordt doorkruist door de rivier de Lane en de Waversesteenweg, een oude verbindingsweg tussen Brussel en Waver.

 

Reeds in de 12de eeuw resideerde in Tombeek ridderlijke geslachten als dat van Johannes de Tumbeca (1163). Uit deze periode dateert ook het kasteel Ter Deck, dat bewoond werd door het geslacht van der Deckt. Het hoofdgebouw van het kasteel met kapel, toren en trapgevels is van de 16de eeuw, in 1560 is er zelfs nog sprake van wijngaarden. Het wandelnetwerk Zuid-Dijleland loopt aan de voet van het kasteeldomein.

 

De legende vertelt dat Keizer Karel in 1531 vastreed in de Lane en geholpen werd door de Tombekenaars, die hiervoor Tombeekheide (70ha) als beloning kregen. De Souvereine Raad van Brabant kende hun officieel deze gronden toe in 1784. Het resterend gedeelte werd in 1934 verkocht om een sanatorium te bouwen en het geld werd bij de bank geplaatst. De intresten bedragen 4,00 EUR per familiehoofd en worden jaarlijks uitbetaald ter gelegenheid van de Trek op de eerste zondag na Driekoningen.

 

Het voormalige sanatorium Joseph Lemaire was een kuuroord voor tbc-patiënten uit de arbeidersklasse en biedt een prachtig uitzicht over Tombeekheide. Dit imposante modernistisch complex werd in een recordtijd van dertien maanden gebouwd en in 1937 ingehuldigd. Architect was Maxime Brunfaut. In 1993 werden portiers- en dokterswoning, sanatorium en omliggend gebied beschermd. Vandaag wordt het gerenoveerd tot klasse vol woonverblijf voor senioren.

 

Meer informatie over Tombeek, de Keizer Karelfeesten, verenigingen en activiteiten vind je op de Facebookpagina van de Dorpsraad. 

Contact