Gemeente Overijse

Navigatie

Maleizen

Dit gehucht is een voorbeeld van een villa nova (nieuw dorp) en is een straatdorp langs de Terhulpensesteenweg. Maleizen is ontstaan door ontginning van bos en hei in de 12de eeuw. De oudste vermelding dagtekent van 1224: "Giselbertus de Malyse". Het Hof Ter Holst is een winning op het woud en is ontstaan in de 13de eeuw.

 

Bepalend voor de ontwikkeling van Maleizen was de aanleg van de spoorleglijn Brussel-Namen doorheen het sparrenbos van het Zoniënwoud. De spoorweg was een stimulans voor de verbetering van de verbindingswegen naar het station (vandaag grondgebied Terhulpen). Dit kwam ook de toegankelijkheid van Maleizen ten goede.

 

In de buurt van het station vestigde zich de rijke stadsburgerij die vlakbij de hoofdstad het groen opzocht. Zij behoorden tot de sociale elite van hoge functionarissen, advocaten, architecten, dokters, magistraten, intellectuelen en artiesten. Rond 1900 bracht dit een uitzonderlijke concentratie van gespecialiseerd dienstpersoneel met zich mee.

 

La Corniche is een villawijk die in 1964 werd overgeheveld van Maleizen naar Terhulpen als gevolg van de taalgrenswetgeving. De residentiële wijk was erg geliefd bij kunstenaars, getuige de buitenverblijven van de gebroeders Wolfers en van Victor Horta. De benaming "Corniche" verwijst naar de corniches aan de Azurenkust, naar de wegen boven een steile helling. De oorsprong ligt dan ook in de periode van toeristische bloei van de omgeving met de aanleg van het meer en park van Genval, dat voor twee derde op het grondgebied van Overijse ligt.

 

Het park Michiels is een voormalig privé-park dat werd aangekocht door de gemeente. De familie Michiels was befaamd als chocoladeproducent (o.a. Côte d'or). Het park werd aangelegd volgens de Engelse landschapsstijl met de slingerende paden en asymmetrische structuur met bomengroepen.

 

Andere bezienswaardigheden zijn Hof Ter Holst en het klooster, het voormalige meisjespensionaat van de Zusters van het Heilig Hart van Maria.

Contact