Gemeente Overijse

Navigatie

Een trip in het Zoniënwoud

ZoniënwoudHet Zoniënwoud is ongetwijfeld het mooiste beukenbos in ons land. De rijzige beuken geven het woud op vele plaatsen een statig uitzicht. Romantische dichters vergeleken de hoge stammen graag met de pijlers van een gotische kathedraal.

Het woud heeft een oppervlakte van meer dan 4.300 ha en strekt zich voor het grootste gedeelte uit over het grondgebied van Vlaams-Brabant en Brussel. Het Zoniënwoud wordt doorkruist door talrijke dreven en voetpaden die alleen voor wandelaars, fietsers of ruiters toegankelijk zijn.

 

 

Nuttige informatie om een trip door het Zoniënwoud voor te bereiden:

 • Een 'kathedraal' Zoniënwoud

  Tegenwoordig schittert het Zoniënwoud nog meer in al zijn grootsheid. Tot mei 2019 versterken vier glas-in-loodramen het kathedrale karakter van het woud aan zijn Vlaams-Brabantse poorten in Tervuren, Overijse, Hoeilaart en Sint-Genesius-Rode.

  Met deze werken verwijst kunstenaar Kristof Morel naar de ontwikkelingsstadia van vier koesterburen uit het gebied: het vliegend hert, de weerschijnvlinder, de ijsvogel en de vroedmeesterpad. De kunstwerken, die kaderen in het project Horizon+, verwijzen eveneens naar de vier handelskernen van Tervuren, Overijse, Hoeilaart en Sint-Genesius-Rode. Op die manier wordt de relatie tussen het Zoniënwoud en de handelskernen verstevigd.

   

  Zin om de kunstwerken te bewonderen? Een fietstocht leidt je langs alle glas-in-lood ramen en doorheen alle dorpskernen. Download hem snel via www.zonienwoud.be/horizonplus


 • Wandelkaart "Het Zoniënwoud"
  Recto-verso kaart uitgegeven door het Nationaal Geografisch Instituut. Aan de ene kant de uitgave op 1/20.000 van de topografische kaart, aan de andere kant een toeristische kaart met nuttige aantekeningen: de fiets-, wandel- en ruiterpaden, merkwaardige gebouwen, bomen en sites,...
  De kaart kost 6,20 EUR en is verkrijgbaar bij de dienst Toerisme. Je kan deze kaart ook online bestellen.

 

 • Recreatieve kaart Zoniënwoud
  Het Vlaamse, Brussels Hoofdstedelijke en Waalse Gewest sloegen de handen in elkaar om deze interregionale kaart van het recreatief netwerk klaar te stomen.
  Wandelaars, fietsers, mountainbikers en ruiters vinden op de nieuwe kaart het complete netwerk aan recreatieve wegen en paden in het woud. Dat recreatief netwerk vertrekt vanuit vijf hoofdtoegangspoorten van waaruit de bezoeker zijn uitstap in het bos kan beginnen. Hier vindt de bezoeker een hele reeks faciliteiten zoals parking, horeca, fietsverhuur, … Dat aanbod wordt in de toekomst nog uitgebreid om de recreant zo goed mogelijk te kunnen ontvangen.
  Graag een exemplaar? Je kan de kaart downloaden.

 

 • Bosmuseum 'Jan van Ruusbroec' te Groenendaal
  Het museum is ondergebracht in een oude pachthoeve. Het is één van de weinige gebouwen die nog bewaard gebleven zijn van het oorspronkelijke complex van de Priorij van Groenendaal. In het bosmuseum maak je kennis met de leefwereld van het bos en zijn bewoners, de principes van het bosbeheer, en de geschiedenis van het Zoniënwoud.

  Duboislaan 2

  1560 Hoeilaart
  0499 94 93 41
  www.natuurenbos.be/zoniënwoud
  openingsuren

  • van woensdag tot en met zaterdag van 13u00 uur tot 17u00
  • zondag van 10u00 tot 17u00
   
 • Natuurgidsen Zoniënwoud
  Heel het jaar door staan gidsen, op aanvraag, ter beschikking van de geïnteresseerde natuur- en cultuurhistorieliefhebbers. Het thema, de locatie en de duur van de wandelingen worden vrij bepaald door de aanvrager. Dikwijls wordt hierbij gebruikgemaakt van de infrastructuur van het bosmuseum 'Jan van Ruusbroec' te Groenendaal en van het educatief aanbod (leerpaden, microscopen, ... ).

  Natuurgroepering Zoniënwoud v.z.w.
  reservatie@ngz.be
  www.ngz.be

   

Contact