Gemeente Overijse

Jezus-Eik

kerk Jezus-EikJezus-Eik, gelegen aan de oostrand van het Zoniënwoud en aan de E 411-autostrade van Brussel naar Namen, is een gehucht van de gemeente Overijse.

Het dankt zijn ontstaan aan een mirakuleus O.-L.-Vrouwbeeldje, ooit opgehangen aan een oude eik in het Zoniënwoud. Vrome verhalen maakten melding van mirakels, wat de abdij van Park-Heverlee ertoe aanzette op de plaats van de eik een kleine kapel op te richten. Het aantal bedevaarders nam snel toe en in 1650 werd de huidige barokke kerk gebouwd. Jezus-Eik groeide uit tot een kleine bedevaartplaats.

 

Het interieur van de kerk is beslist een bezoek waard. Lees meer over de O.-L.-Vrouwkerk in de brochure 'Het devote erfgoed van Jezus-Eik'.

 

De oude dorpskern tussen het Zoniënwoud en de kerk is uitgegroeid tot een gastronomisch centrum met talrijke restaurants. Je kan er terecht voor een hartig hapje of een gastronomisch festijn.

De vele paden die het Zoniënwoud doorkruisen, lenen zich uitstekend voor een boswandeling met vertrek in Jezus-Eik.

 

Meer informatie over de geschiedenis, de legende, de kerk, ... en heel wat foto's van toen, vind je onder www.jezus-eik.be