Gemeente Overijse

Navigatie

Jezus-Eik

kerk Jezus-EikJezus-Eik, gelegen aan de oostrand van het Zoniënwoud en aan de E 411-autostrade van Brussel naar Namen, is een gehucht van de gemeente Overijse.

Het dankt zijn ontstaan aan een mirakuleus O.-L.-Vrouwbeeldje, ooit opgehangen aan een oude eik in het Zoniënwoud. Vrome verhalen maakten melding van mirakels, wat de abdij van Park-Heverlee ertoe aanzette op de plaats van de eik een kleine kapel op te richten. Het aantal bedevaarders nam snel toe en in 1650 werd de huidige barokke kerk gebouwd. Jezus-Eik groeide uit tot een kleine bedevaartplaats.

 

Het interieur van de kerk is beslist een bezoek waard. Lees meer over de O.-L.-Vrouwkerk in de brochure 'Het devote erfgoed van Jezus-Eik'.

 

De oude dorpskern tussen het Zoniënwoud en de kerk is uitgegroeid tot een gastronomisch centrum met talrijke restaurants. Je kan er terecht voor een hartig hapje of een gastronomisch festijn.

De vele paden die het Zoniënwoud doorkruisen, lenen zich uitstekend voor een boswandeling met vertrek in Jezus-Eik.

 

De wijncoöperatieve ISCA nam in 1961 haar intrek aan de Brusselsesteenweg in Overijse. De 'ISCA kelders' werden meteen een bezienswaardigheid en tussen 1962 en 1978 hebben honderdduizenden personen er een rondleiding gevolgd. In het najaar van 1978 besloot Raymond Luppens om samen met zijn zonen Pips en Flup de activiteiten van ISCA verder te zetten. Vandaag kan je wijnkelders Soniën in Jezus-Eik nog steeds bezoeken. Geniet hier nog even na van de expo in GC de Bosuil (Erfgoeddag 2019) over de geschiedenis van ISCA.

 

Infopanelen geschiedenis ISCA en wijnkelders Soniën

 

 

 

Meer informatie over de geschiedenis, de legende, de kerk, ... en heel wat foto's van toen, vind je onder www.jezus-eik.be