Gemeente Overijse

Navigatie

Mondmaskerplicht omgeving secundaire scholen

23-10
Mondmaskerplicht omgeving secundaire scholen

We merken dat er in de omgeving rond de secundaire scholen in onze gemeente vaak nog veel volk samenkomt bij het begin en einde van de school. Daarom heeft de burgemeester beslist om vanaf 26 oktober in de ruime omgeving van deze scholen voor iedereen vanaf 12 jaar een mondmaskerplicht in te voeren tijdens weekdagen van 7 tot 19 uur. 

 

 

Deze mondmaskerplicht geldt niet tijdens de schoolvakanties. Zodra de coronacijfers in onze gemeente opnieuw positief evolueren, zal deze beslissing worden herbekeken.

 

Concreet moet iedereen vanaf 12 jaar vanaf maandag 26 oktober een mondmasker dragen van maandag tot en met vrijdag van 7 tot 19 uur (uitgezonderd schoolvakanties) in 2 zones in het centrum:

  • Schoolomgeving SMO ter hoogte van de site Nahon;
  • Schoolomgeving in het centrum tot aan sporthal Den Heurk, inclusief de Zuidflank met het skatepark, speeltuin het Meiveld en het Begijnhof.

Het doel van de mondmaskerplicht is om elkaar te beschermen wanneer we dicht bij elkaar staan. Samen ons gezond verstand gebruiken blijft het belangrijkste: wanneer je alleen gaat sporten (bv. joggen) of fietsen moet je dus geen mondmasker dragen, tenzij je toch dicht bij anderen in de buurt komt.

 

Plan 1: mondmaskerplicht zone schoolomgeving SMO site Nahon


 

 

 

 

Plan 2: mondmaskerplicht zone schoolomgeving centrum

 

Deze 2 zones zullen ter plaatse aangeduid worden met de nodige signalisatie. De politie zal in het belang van onze volksgezondheid controles uitvoeren op het naleven van deze maatregel.

 

Alleen als we allemaal onze verantwoordelijkheid opnemen, kunnen we de verspreiding van het virus tegengaan. Het blijft dus belangrijk dat iedereen de 6 gouden regels blijft respecteren. Alleen met deze extra inspanningen kunnen we samen een tweede lockdown vermijden.

 

Hou je aan de 6 gouden regels:

  • Was vaak je handen met water en zeep, geef geen kus of hand en hoest of nies in je elleboog;
  • Hou 1,5 m afstand of draag een mondmasker als dat niet gaat (op drukke plaatsen);
  • Doe je activiteiten zoveel mogelijk buiten;
  • Let extra op bij kwetsbare personen die gevoelig zijn voor het virus;
  • Beperk je nauwe contacten;
  • Respecteer de regels rond samenkomen.