Gemeente Overijse

Navigatie

Speelplein Het Meiveld: start werken


Speeltuin Het Meiveld wordt omgebouwd tot een heus speelpark. De werken starten op maandag 30 november 2020.

Tegen de zomervakantie van 2021 zal het vernieuwde speelterrein openen. De plannen werden getekend met inbreng van kleine en grote Overijsenaren.

 

Groen speelterrein

Het speelterrein achter CC Den Blank en de Bib zal er tegen de zomervakantie 2021 helemaal anders uitzien. Het wordt een groen park met speelzones.

 

De nieuwe speelelementen zullen niet gemaakt zijn van plastic, maar van natuurlijke materialen zoals hout: een houten schommel, een klimparcours met boomstammen en een takkenwigwam.

 

Er wordt gekozen voor eenvoudige toestellen, om de fantasie van kinderen te stimuleren.

Sommige nieuwe speelelementen worden in het bos rond Het Meiveld geplaatst, zo wordt dat een stukje speelbos.

 

 

 

Speeltoestellen die nog in goede staat zijn, zullen worden gerecupereerd.

Ze zullen worden ingezet op andere speelterreinen in de gemeente of in de gemeentelijke scholen.

 

Participatief project

Voor de opmaak van de plannen polste de gemeente naar de mening van de Overijsenaren.

Hoe zag hun ideale speeltuin eruit? In het totaal gaven meer dan 300 kinderen en 60 volwassenen een antwoord tijdens verschillende participatiesessies.

 

Die input is zo veel mogelijk in de plannen verwerkt. Kleuters krijgen meer plaats: een heel speeldorp met houten huisjes. Oudere kinderen wilden meer avontuur en krijgen een grotere glijbaan en touwenparcours. Nog een suggestie van de Overijsenaren in het ontwerp: water als speelelement. Het terrein wordt omgevormd tot een kleine vallei, met op het laagste punt een rivierbedding. Als het regent, zal die vollopen met regenwater vanop de Zuidflank. Dat riviertje zal maximaal 10 centimeter diep zijn. Voor de hygiëne wordt het water na twee dagen afgevoerd via speciale sluisjes.

 

Ook de bewoners van het woonzorgcentrum Mariëndal hadden enkele suggesties voor het vernieuwde Meiveld. Zo komen er bankjes op verschillende plaatsen op het terrein.

Ook de paden worden toegankelijker en minder steil en het betonnen pad dat het terrein doorkruist wordt recht en rolstoelvriendelijk.

 

 

Beter overzicht

Door Het Meiveld in te richten als vallei heb je een overzicht over het terrein. In het hart van het park komt een houten terras met bankjes.

Van daaruit kan je heel de speeltuin zien. Ook vanaf het terras van het cultuurcafé zal je een goed zicht hebben, doordat een heuvel wordt verlaagd.

 

Waar nu spelen?

Tijdens de werken aan Het Meiveld is de speeltuin volledig afgesloten. Spelen op het vernieuwde speelterrein zal opnieuw kunnen vanaf de zomervakantie 2021.

Ondertussen kan je terecht in een van de andere speelzones in de gemeente. Je vindt hiervan een overzicht op: https://overijse.bpart.be/meiveld/p/alternatieven

 

Scoutsdorp

Het scoutsdorp dat jaarlijks tijdens de Druivenfeesten op Het Meiveld wordt opgesteld, zal in de toekomst een andere locatie krijgen.

De gemeente zal samen met de jeugdbeweging bekijken welke andere plaatsen in de gemeente hiervoor in aanmerking komen.