Gemeente Overijse

Navigatie

Maatregelen coronavirus

Op deze pagina vind je een overzicht van de maatregelen binnen onze gemeente. In dit document van de federale overheid vind je een antwoord op de veelgestelde vragen over de nationale maatregelen. Officiële en actuele informatie over deze nationale maatregelen vind je ook op www.info-coronavirus.be.

 

Het aantal coronabesmettingen in onze gemeente neemt sterk toe. De winst die we de afgelopen maanden samen geboekt hebben, dreigen we te verspelen. Blijf daarom volhouden: volg de regels en hou rekening met anderen. Alleen samen kunnen we de verdere verspreiding van het virus tegengaan. Algemene vragen over corona en de maatregelen in Overijse stuur je best naar info@overijse.be.

 

Twijfel je of je je moet laten testen? Weet je niet goed wat je moet doen wanneer je contact had met een besmet persoon? Heb je vragen over reizen naar het buitenland? Deze steekkaarten van Domus Medica geven je een handig overzicht in verschillende stappen.


Hou je aan de 6 gouden regels:

 • Was vaak je handen met water en zeep, geef geen kus of hand en hoest of nies in je elleboog;
 • Hou 1,5 m afstand of draag een mondmasker als dat niet gaat (op drukke plaatsen + zie mondmaskerplicht hieronder);
 • Doe je activiteiten zoveel mogelijk buiten;
 • Let extra op bij kwetsbare personen die gevoelig zijn voor het virus;
 • Beperk je nauwe contacten (1 knuffelcontact per gezin);
 • Respecteer de regels rond samenkomen (kom met niet meer dan 4 personen samen op dezelfde plaats en hetzelfde moment).

 


Aanpassing burgemeestersbesluit: mondmaskerplicht rond ruime omgeving secundaire scholen uitgebreid vanaf 7 november

De burgemeester heeft beslist om vanaf 7 november de mondmaskerplicht voor iedereen vanaf 13 jaar uit te breiden. In de aangeduide zone op het plannetje geldt een mondmaskerplicht alle dagen van 7 tot 19 uur. Ook tijdens de schoolvakanties. Zodra de coronacijfers in onze gemeente opnieuw positief evolueren, zal deze beslissing worden herbekeken.

 

Concreet moet iedereen vanaf 13 jaar vanaf 7 november een mondmasker dragen van maandag tot en met zondag van 7 tot 19 uur in 2 zones in het centrum:

 • Schoolomgeving SMO ter hoogte van de site Nahon;
 • Schoolomgeving in het centrum tot aan sporthal Den Heurk, inclusief de Zuidflank, skatepark, speeltuin het Meiveld en het Begijnhof.

Het doel van de mondmaskerplicht is om elkaar te beschermen wanneer we dicht bij elkaar staan. Samen ons gezond verstand gebruiken blijft het belangrijkste: wanneer je alleen gaat sporten (bv. joggen) of fietsen moet je dus geen mondmasker dragen, tenzij je toch dicht bij anderen in de buurt komt.

 

Deze 2 zones zullen ter plaatse aangeduid worden met de nodige signalisatie.

De politie zal in het belang van onze volksgezondheid controles uitvoeren op het naleven van deze maatregel.

 

Alleen als we allemaal onze verantwoordelijkheid opnemen, kunnen we de verspreiding van het virus tegengaan. Het blijft dus belangrijk dat iedereen de 6 gouden regels blijft respecteren. Alleen met deze extra inspanningen kunnen we samen een tweede lockdown vermijden.

 

 

 

Burgemeestersbesluit: mondmaskerplicht rond ruime omgeving secundaire scholen vanaf maandag 26 oktober 

We merken dat er in de omgeving rond de secundaire scholen in onze gemeente vaak nog veel volk samenkomt bij het begin en einde van de school. Daarom heeft de burgemeester beslist om vanaf 26 oktober in de ruime omgeving van deze scholen voor iedereen vanaf 12 jaar een mondmaskerplicht in te voeren tijdens weekdagen van 7 tot 19 uur. Deze mondmaskerplicht geldt niet tijdens de schoolvakanties. Zodra de coronacijfers in onze gemeente opnieuw positief evolueren, zal deze beslissing worden herbekeken.

 

Concreet moet iedereen vanaf 12 jaar vanaf maandag 26 oktober een mondmasker dragen van maandag tot en met vrijdag van 7 tot 19 uur (uitgezonderd schoolvakanties) in 2 zones in het centrum:

 • Schoolomgeving SMO ter hoogte van de site Nahon;
 • Schoolomgeving in het centrum tot aan sporthal Den Heurk, inclusief de Zuidflank, speeltuin het Meiveld en het Begijnhof.

Het doel van de mondmaskerplicht is om elkaar te beschermen wanneer we dicht bij elkaar staan. Samen ons gezond verstand gebruiken blijft het belangrijkste: wanneer je alleen gaat sporten (bv. joggen) of fietsen moet je dus geen mondmasker dragen, tenzij je toch dicht bij anderen in de buurt komt.

 

Deze 2 zones zullen ter plaatse aangeduid worden met de nodige signalisatie.

De politie zal in het belang van onze volksgezondheid controles uitvoeren op het naleven van deze maatregel.

 

Alleen als we allemaal onze verantwoordelijkheid opnemen, kunnen we de verspreiding van het virus tegengaan. Het blijft dus belangrijk dat iedereen de 6 gouden regels blijft respecteren. Alleen met deze extra inspanningen kunnen we samen een tweede lockdown vermijden.

 

Cultuur en vrije tijd: maatregelen Vlaamse regering
 • Alle cultuurhuizen sluiten, dus ook CC Den Blank en dit tot na de kerstvakantie. Voorstellingen die in deze periode vallen worden geannuleerd of verplaatst naar volgend seizoen. Het infopunt Vrije Tijd in Den Blank is wel nog telefonisch bereikbaar op 02 687 59 59 of vrijetijd@overijse.be.
 • Bib Overijse blijft open, maar alleen om boeken uit te lenen, af te halen of binnen te brengen.
 • Alle evenementen worden geannuleerd. Het Uitkatern in de Overijsenaar van november/december is dus NIET actueel. Erediensten mogen doorgaan met maximum 40 aanwezigen. Huwelijken in het gemeentehuis mogen nog met 20 aanwezigen.

De vergaderzalen en feestzalen in CC Den Blank, Kamp Kwadraat, Markthal, Gemeentehuis, Dru!f, WOC's De Rank, De Fraat, Den Turf en Den 38 zijn gesloten tot 4 januari 2021. Alleen activiteiten voor -12 jarigen kunnen doorgaan. Nieuwe reservaties voor de periode vanaf 4 januari 2021 kunnen onder voorbehoud steeds gemaakt worden via onze webwinkel: www.overijse.be/webwinkel.

 

Het dragen van een mondmasker (+12j) is verplicht in alle gemeentelijke gebouwen, en ook op de wekelijkse markt.

Sport en spel: maatregelen Vlaamse regering
 • -12 jarigen mogen zowel binnen als buiten sporten. Hier zijn geen beperkingen. Kleedkamers en douches blijven gesloten.
 • Buiten kan je individueel of binnen de richtlijnen voor samenscholingen met maximaal 4 personen sporten. Dit geldt ook voor het atletiekpark en het skatepark.
 • De tennisterreinen blijven de hele winter open. Uiteraard kan je enkel enkelspel spelen of max. 4 personen op de 2 terreinen.
Fitnesscentra gaan dicht.

Het Atletiekpark is tijdens de coronacrisis gratis toegankelijk: gebruik je Beurtenkaart Sport en kom binnen via de draaideur. Tijdens de coronacrisis worden geen beurten van je saldo gehouden. Heb je geen Beurtenkaart Sport? Neem dan contact op met het infopunt Vrije Tijd en vraag een gratis toegangscode aan.

Jeugdactiviteiten: maatregelen Vlaamse regering 
 • Activiteiten voor jongeren ouder dan 12 jaar kunnen niet meer doorgaan, onder 12 jaar kan wel. Zoals bijvoorbeeld de jeugdbeweging (volgens de sectorprotocollen).
 • Overnachtingen, zoals bij vakantiekampen, mogen niet. IBO gaat door op vrijetijdscentrum Kamp Kwadraat tijdens de verlengde herfstvakantie.
 • Buitenspeeltuinen blijven open.


Burgemeestersbesluit: sluitingsuur restaurants om 23 uur vanaf donderdag 15 oktober 

De coronacijfers in onze gemeente zijn slecht en blijven stijgen. Om een ergere situatie te voorkomen moeten we nu ingrijpen. Daarom heeft onze burgemeester beslist dat alle restaurants in onze gemeente vanaf donderdag 15 oktober 2020 moeten sluiten om 23 uur. Deze beslissing loopt voorlopig tot 8 november 2020, maar kan verlengd worden als de cijfers niet positief evolueren.

 

Met deze beslissing maken we het sluitingsuur voor alle restaurants en drankgelegenheden gelijk. Deze eenduidige maatregel schept ook meer duidelijkheid voor onze inwoners, en maakt de handhaving makkelijker. De politie zal in het belang van onze volksgezondheid controles uitvoeren op het naleven van deze maatregel.

 

Enkel als we allemaal onze verantwoordelijkheid opnemen, kunnen we de verspreiding van het virus tegengaan. Het blijft dus belangrijk dat iedereen de 6 gouden regels blijft respecteren. Alleen met deze extra inspanningen kunnen we samen een tweede lockdown vermijden.

 

Bronopsporing door lokaal belteam

Alle gemeenten kregen vanuit het Agentschap Zorg en Gezondheid de opdracht om, naast het Vlaamse contactonderzoek, zelf ook aan bronopsporing te doen in het kader van de verspreiding van het virus.

 

Wat houdt dit in?

Elke inwoner uit Overijse die positief test op corona, wordt gecontacteerd door een medewerker van onze gemeente. Aan de hand van een aantal vragen willen we nagaan waar en hoe de besmetting mogelijk gebeurd is, om vervolgens gericht eventuele lokale maatregelen te kunnen nemen. Daarnaast doen we ook een kwetsbaarheidscheck: hoe gaat het met de besmette persoon? Lukt het om de quarantaine vol te houden? Heeft de persoon de maatregelen goed begrepen? Heeft hij/zij hulp nodig? De gezondheid en het welzijn van de inwoners staan bij de bronopsporing centraal. Uiteraard wordt er vertrouwelijk met de info omgegaan.

 

Wat is het verschil met het Vlaamse contactonderzoek?

Met de bronopsporing willen we de besmettingsbronnen in onze gemeente in kaart brengen. Met het Vlaamse contactonderzoek wordt nagegaan met wie je contact had, zodat die personen ook gecontacteerd kunnen worden. Onze bronopsporing is dus een aanvulling op het Vlaams contactonderzoek. 


Drive-in testcentrum Tervuren

De drive-in is bedoeld voor de afname van COVID-tests voor patiënten en huisartsen uit de gemeentes Kraainem, Wezembeek-Oppem, Overijse, Tervuren en Hoeilaart. Je kan je niet spontaan aanbieden bij de drive-in. Zonder activatiecode van je (huis)arts en zonder online afspraak via de reservatietool, zal je niet getest worden. Kijk voor alle info over dit testcentrum op de website van het MCH


Openingsuren gemeente en OCMW

Wij zijn momenteel enkel open op afspraak. Bel naar 02 687 60 40 of mail naar info@overijse.be tijdens onze openingsuren:

 • elke weekdag tussen 8 u en 12 u;
 • op maandagavond tussen 17.30 u en 19.30 u;
 • en op woensdagnamiddag van 14 u tot 16 u.

Je vraag wordt vervolgens bezorgd aan de juiste dienst en die neemt dan contact met jou op om een afspraak te maken.

Ook het woonloket en het loket wijk-werken zijn open op afspraak.


Coronalert-app

Download de Coronalert-app en help zo mee de verspreiding van het virus te stoppen.

 

De app is gratis en eenvoudig te gebruiken: via de app krijg je een waarschuwing als je in nauw contact bent geweest met iemand die het virus heeft, ook voor contacten die je niet persoonlijk kent.

 

Meer info: https://coronalert.be/nl/