Gemeente Overijse

WZC Mariëndal

Richtlijnen voor woonzorgcentra


Op de website van het Agenschap Zorg en Gezondheid van de Vlaamse Overheid vind je een overzicht van de maatregelen die ook wij in wzc Mariëndal toepassen: https://www.zorg-en-gezondheid.be/corona-richtlijnen-voor-zorgprofessionals#ouderenzorg

 


Veel gestelde vragen


Op de website van het Agentschap Zorg en Gezondheid van de Vlaamse Overheid vind je een overzicht van vragen en antwoorden m.b.t. de maatregelen en de zorg in woonzorgcentra: https://www.zorg-en-gezondheid.be/faq-covid-19

 


Facebook


Je kan ook via Facebook op de hoogte blijven over wzc Mariëndal. Volg hen op deze Facebookpagina: https://www.facebook.com/wzcmariendal/


UPDATE WZC Mariëndal - Donderdag 4 juni - 21.00 u


Door de coronamaatregelen mochten er sinds 12 maart geen nieuwe bewoners meer worden opgenomen in het woonzorgcentrum. Vanaf maandag 8 juni komt er, volgens de richtlijnen van het Agentschap Zorg en Gezondheid, een einde aan deze opnamestop.

 

Elke nieuwe opname van een bewoner in WZC Mariëndal gebeurt na advies van de huisarts, de coördinerend en raadgevend arts en de directie van het woonzorgcentrum. Bij de opname van een vermoedelijke of bevestigde besmetting zal de nieuwe bewoner eerst 14 dagen op de kamer blijven.

 

Momenteel zijn er 79 kamers ingevuld. Dit aantal kan vanaf 8 juni opnieuw verhoogd worden naar 85. Het woonzorgcentrum kiest er nog steeds voor om tijdelijk het maximaal van 94 plaatsen niet in te vullen. Dit aantal wordt behouden tot er opnieuw voldoende personeel is om kwalitatieve zorgen te kunnen bieden aan meer dan 85 bewoners.

 


UPDATE WZC Mariëndal - Maandag 18 mei - 17.30 u

 

 

De Nationale Veiligheidsraad besliste vorige week dat vanaf vandaag woonzorgcentra opnieuw bezoek mogen ontvangen. Weliswaar onder strikte voorwaarden. Ook wij vinden het belangrijk dat jullie elkaar na al die weken opnieuw van dichtbij kunnen zien en spreken.

 

Om dit bezoek veilig te laten verlopen, installeren we de komende week een babbelbox aan de ingang van wzc Mariëndal. Deze babbelbox is een kleine afgescheiden ruimte, met een glazen wand tussen de bezoeker en de bewoner. Op die manier is er geen fysiek contact mogelijk, maar zorgen we wel voor een veilige ontmoetingsplaats waar je rustig met elkaar kan praten. Na elke bezoek zullen we de tafels, de stoelen en de glazen wand ontsmetten.


In deze babbelbox zal elke bewoner één keer per week één familielid kunnen zien, op afspraak. En dit gedurende 20 minuten. De bezoeker moet voorlopig ook altijd dezelfde persoon zijn. De komende dagen bouwen we de babbelbox en organiseren we het bezoeksysteem, zodat jullie vanaf woensdag 27 mei opnieuw een bezoek kunnen brengen.

 

Meer informatie over het maken van een afspraak volgt later. We vragen dus om nog heel even geduld te hebben, zodat jullie elkaar vanaf volgende week in alle veiligheid weer kunnen zien. Ondertussen blijven de andere contactmogelijkheden (tel, videochat,…) natuurlijk gewoon mogelijk.

 

Ook zullen de kapper en de pedicure binnenkort weer langskomen bij onze bewoners, ook onder strikte veiligheidsvoorwaarden. De kapper start opnieuw op 25 mei en de pedicure op 1 juni. Beiden zullen op afspraak werken en zullen telkens één bewoner per keer ontvangen. Ze zullen net zoals onze medewerkers steeds een chirurgisch mondmasker dragen. Indien het mogelijk is, zal ook de bewoner die bij hen langsgaat een mondmasker dragen. De kapper en de pedicure zullen telkens de ruimte grondig verluchten en hun materiaal ontsmetten.

 


UPDATE WZC Mariëndal - Zaterdag 2 mei - 13.15 u

 

Wij hebben goed nieuws! Begin deze week lieten we weten dat al onze bewoners en het personeel getest zouden worden op besmetting met COVID-19. Wij kunnen u met trots zeggen dat alle testen negatief zijn.

 

Dat stemt ons niet alleen hoopvol, maar het overtuigt ons nog meer van de goede koers die we aan het varen zijn. Daarom blijven we momenteel de maatregelen strikt opvolgen om ons woonzorgcentrum vrij van COVID-19 te houden.

 

We zullen ook nauwgezet de nieuwe richtlijnen opvolgen en houden iedereen sowieso op de hoogte van de verschillende stappen die we zullen nemen in de nabije toekomst.

 

We willen niet alleen ons personeel bedanken, maar ook onze bewoners en familie voor het geduld. Het toont dat iedereen het beste voor heeft met al onze mensen en dat doet deugd, dankjewel daarvoor! 

UPDATE WZC Mariëndal - Maandag 27 april - 18.10 u


Op dinsdag 28 april worden én onze medewerkers én onze bewoners getest op Covid-19.

 

Vorige week meldde het Agentschap Zorg en Gezondheid dat zij, volgens de teststrategie, enkel onze 86 medewerkers zouden testen. Ondertussen hebben we via ons netwerk bijkomende testkits verzameld, zodat ook alle bewoners van wzc Mariëndal kunnen worden getest op Covid-19. Deze extra tests zullen we ontvangen van het Agentschap Zorg en Gezondheid, en van UZ Leuven Gasthuisberg.

 

De Covid-19 testen zullen worden afgenomen in aanwezigheid van de CRA (coördinerend & raadgevend arts) en worden naar verschillende labo's gestuurd. We verwachten ten vroegste eind deze week alle resultaten. Deze zullen door de CRA of huisarts worden meegedeeld aan de bewoners, hun familie en onze medewerkers.

 

Doordat iedereen in het wzc Mariëndal zal worden getest zullen de testresultaten een totaalbeeld geven. Als er besmettingen worden vastgesteld zullen we overstappen op cohortzorg, om de verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Dit wil zeggen dat we de afdelingen anders zullen indelen, waardoor besmette en niet-besmette bewoners en medewerkers van elkaar worden gescheiden zodat iedereen de best mogelijke zorg en bescherming kan blijven krijgen.

 

 


UPDATE WZC Mariëndal - Woensdag 22 april - 16.30 u

 

De Nationale Veiligheidsraad besliste vorige week dat bewoners van woonzorgcentra voortaan 1 bezoeker (en altijd dezelfde) mogen ontvangen als die de voorbije twee weken geen ziektesymptomen had. Ondertussen heeft de Vlaamse regering beslist om de bezoekregels in woonzorgcentra overal te houden zoals ze zijn. De maatregel van de Nationale Veiligheidsraad wordt dus niet doorgevoerd.

 

Uiteraard begrijpen we dat onze bewoners en hun familie snakken naar contact. Maar ook wij zijn van oordeel dat deze maatregel te vroeg zou komen. Opnieuw bezoek toelaten betekent dat we niet voldoende veiligheid en bescherming meer kunnen garanderen voor de bewoners en onze medewerkers, wat momenteel onze hoogste prioriteit is.

 

Dit is een moeilijke situatie voor zowel de bewoners als hun familie en kennissen. Maar absoluut noodzakelijk. We vragen dus nog wat geduld voor een versoepeling van de bezoekmaatregelen in wzc Mariëndal.

 

De Vlaamse regering zal nu overleg opstarten met de verschillende zorgsectoren om te bekijken wanneer en op welke manier de regels wel versoepeld zouden kunnen worden.

 

We hebben ook bericht gekregen van het Agentschap Zorg en Gezondheid dat er eerstdaags Covid-19 testen zullen worden afgenomen in wzc Mariëndal.

 

Met de testcapaciteit die momenteel beschikbaar is, kunnen niet alle woonzorgcentra in Vlaanderen volledig worden getest. Daarom bepaalt de teststrategie van de Taskforce Zorg van het Agentschap het aantal testen dat een woonzorgcentrum krijgt en wie er getest wordt. Deze strategie stelt dat in woonzorgcentra waar tot nu toe geen of weinig besmettingen gemeld zijn, momenteel enkel het personeel wordt getest.

 

Dit wil zeggen dat in wzc Mariëndal alle 86 medewerkers getest zullen worden op Covid-19, maar dat er momenteel geen bewoners worden getest. Indien er medewerkers positief testen, zullen we de nodige maatregelen treffen om de verdere verspreiding van het virus tegen te houden.

 

Eens we hierover meer informatie hebben, brengen we jullie op de hoogte. Ondertussen blijven we onze bewoners met de gepaste zorg omringen.

 

 

 


UPDATE WZC Mariëndal - Woensdag 15 april - 22.00 u

 

De Nationale Veiligheidsraad besliste deze avond dat bewoners in woonzorgcentra, onder strikte voorwaarden, weer bezoek mogen ontvangen.

 

Ondanks het feit dat we volledig begrijpen dat geen bezoek ontvangen voor heel wat bewoners en familie heel zwaar weegt, maken we ons toch zorgen over de veiligheid van onze bewoners en personeel. Wij zullen dus eerst deze maatregel grondig bespreken met ons bestuur, vooraleer we hierover een standpunt kunnen innemen. We wachten hiervoor ook de richtlijnen van het Agentschap Zorg en Gezondheid af.

 

Op bezoek komen is dus momenteel nog niet mogelijk. Eens we meer duidelijkheid hebben, brengen we jullie hiervan zeker op de hoogte.

Onze grootste zorg is en blijft het welzijn van alle bewoners en onze medewerkers.

 

 


UPDATE WZC Mariëndal - Dinsdag 7 april - 18.30 u


De berichtgeving in de media van de laatste dagen over de woonzorgcentra zorgt voor ongerustheid, dat is niet meer dan normaal.

Daarom willen we hierbij een stand van zaken geven over de situatie in ons wzc Mariëndal.

 

Op dit moment zijn er in het woonzorgcentrum geen vastgestelde besmettingen. Wij blijven alle opgelegde maatregelen door het Agentschap Zorg en Gezondheid nauwgezet opvolgen en hebben al heel wat voorbereidingen getroffen om snel te kunnen handelen indien er in de toekomst toch besmettingen worden vastgesteld.


Vanaf 08/04/2020 is de nieuwe richtlijn voor het personeel om altijd een (handgemaakt) mondmasker te dragen in rechtsreeks contact met de bewoner.Die hebben we voldoende in voorraad. Dit moet onze bewoners nog meer beschermen.


Wij hebben ook voldoende voorraad chirurgische maskers en beschermende schorten, maar die zijn voorbehouden om de zorg op te nemen van bewoners waarbij er een vermoeden van besmetting is en vastgestelde COVID-19 patiënten. Op dit moment is dit dus nog niet aan de orde.

 

Wat de communicatie over het testen in de woonzorgcentra betreft, die was in de media niet echt duidelijk.Het is zo dat wzc Mariëndal op dit moment niet tot de groep woonzorgcentra behoort die zullen volledig getest worden (bewoners en personeel). Dat gaat op dit moment maar over 7% van alle woonzorgcentra in België. Of en wanneer dat nog komt, dat moeten wij ook afwachten, die informatie hebben wij ook niet. Van zodra we hier meer over weten, laten we u dat uiteraard weten.

 

Weet dat wij nog altijd de zorg en het geluk van onze bewoners heel hoog in het vaandel dragen.Ondanks de grote werkdruk, de ongerustheid en de moeilijke omstandigheden, beschikken wij over een uitermate gemotiveerde personeelsploeg die het welzijn van onze bewoners op de eerste plaats zet. Wij kunnen enkel trots zijn op het werk dat zij dag in dag uit leveren.