Gemeente Overijse

Navigatie

Overijse

Overijse is een uitgestrekte gemeente (4.444 hectare) aan de zuidelijke rand van het Zoniënwoud. Overijse ligt in het Vlaamse Gewest, maakt deel uit van de provincie Vlaams-Brabant en is een eentalige Vlaamse gemeente zonder taalfaciliteiten.

 

De gemeente bestaat uit zes duidelijk gescheiden woonkernen: Overijse-centrum met daarrond Jezus-Eik, Eizer, Terlanen, Tombeek en Maleizen. De rivier de IJse gaf zijn naam aan de gemeente. De oudste vermelding 'ISCA', dateert uit 832.

 

In Overijse kan je niet voorbijgaan aan de figuur Justus Lipsius, de overheerlijke tafeldruiven en tal van historische gebouwen.

 

Justus Lipsius werd op 18 oktober 1547 geboren als Joost Lips in Overijse en overleed in Leuven op 23 maart 1606. Hij stond bekend als filoloog en humanist en staat vandaag nog in de belangstelling van de internationale wetenschap. Hij was secretaris van kardinaar Granvelle, geschiedschrijver van koning Filips II en stond in de gunst bij aartshertogen Albrecht en Isabella. Zijn bekendste uitspraak is "Moribus Antiqius", vertaald als "Volgens de oude zeden". Zijn borstbeeld staat op het gelijknamige plein in het centrum en werd ingehuldigd op 28 juni 1853. In het Justus Lipsiushuis is de Academie voor Podiumkunsten (APKO) gevestigd.

 

Naar het voorbeeld van Felix Sohie in Hoeilaart zullen de gebroeders Philip, Henri en Victor Danhieux in 1878 beginnen met de teelt van tafeldruiven in serres. De druiventeelt veranderde het uitzicht van de gemeente, schiep nieuwe werkgelegenheid, bracht welvaart en zorgde voor het ontstaan van de Druivenfeesten (link). In 1894 wordt de stoomtram naar het station Groenendaal ingehuldigd. In de gloriejaren vervoerde deze tram tonnen hout, glas, ijzer, kolen en mest voor de serres. In de andere richting werden de druiven naar Brussel vervoerd. De bekendste rassen zijn: Royal, Ribier, Leopold III, Colman en Muscat.

 

Het centrum biedt een waaier aan waardevolle historische gebouwen met elk hun eigen verhaal: het gemeentehuis, Justus Lipsiushuis, Den Bonten Os of bezoekerscentrum Dru!f, Sint-Martinuskerk, Begijnhofkapel, De Vuurmolen of administratief centrum, de voormalige brouwerij Lootvoet en het tramstation, het kasteel van IJse en de serristenwoningen.

Contact