Gemeente Overijse

Navigatie

Duurzaam bouwen

Een nieuw huis bouwen of een bestaand huis kopen en verbouwen, is een belangrijke stap. Voor veel mensen is het de grootste investering in hun leven. Iedereen streeft daarbij hetzelfde doel na: levenslang comfort. Bij de realisatie van een droomhuis zijn de principes van duurzaam bouwen niet meer weg te denken.

Wat houden die principes in?

Duurzaam wonen en bouwen begint bij de keuze van een goede locatie. Open ruimte is een schaars goed in Vlaanderen. Daarom bouw of verbouw je bij voorkeur in bestaande dorps- of stadskernen. Die keuze zal je persoonlijk comfort verhogen. Je zal immers wonen in de onmiddellijke omgeving van scholen, winkels, sport- en recreatieterreinen, openbaar vervoer, fietsverbindingen enzovoort, waardoor je tijd en verplaatsingskosten bespaart.

 

Bij het ontwerp van je huis denk je best ook al na over de toekomst. Woonbehoeften kunnen snel veranderen. Kinderen die opgroeien of het huis uitgaan, kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat je je huis op termijn anders wil indelen. Als je huis aanpasbaar is, kan je het in een latere fase op een vrij eenvoudige en goedkope manier herinrichten in functie van je nieuwe behoeften.

 

Duurzaam wonen en bouwen betekent ook rekening houden met het welzijn van toekomstige generaties. Een duurzaam energie-, water- en materiaalgebruik zijn dus eveneens een basisvereiste. Bovendien hebben een aantal noodzakelijk maatregelen een terugverdieneffect. Als je weet dat de prijzen van water en energie in de toekomst zeker zullen blijven stijgen, dan heb je alle redenen om er zuinig op te zijn. En je houdt wat energie betreft vandaag best al rekening met de snel veranderende regelgeving die op ons afkomt.

 

Bij een grondige verbouwing of een nieuwbouw kan je heel wat realiseren, maar ook als je een kleinere verbouwing overweegt, kan je best op zoek naar de meest duurzame oplossing.

Heb je vragen of wens je meer informatie over duurzaam bouwen, dan kan je terecht bij het steunpunt duurzaam bouwen van de provincie Vlaams-Brabant.