Gemeente Overijse

Navigatie

Isoleren

De eerste belangrijke stap op weg naar een energiezuinige woning, zet je door de woning goed thermisch te isoleren. De keuze van het materiaal is belangrijk, maar ook de plaatsing moet goed en nauwkeurig gebeuren. Isoleren is deskundigenwerk, maar je kan het wel zelf uitvoeren. Laat je dus adviseren.

In een goed geïsoleerde woning kan je tot bijna de helft besparen op verwarmingskosten. Bovendien heb je dan ook een kleinere en dus goedkopere verwarmingsinstallatie nodig.

 

Voordelen van een goede isolatie

  • Je verliest minder warmte via muren, daken en vloeren
  • Je krijgt een hoger comfortniveau in de woning
  • Je bespaart op de energiekosten voor de hele levensduur van de woning
  • Je handelt milieuverantwoord: je zal immers minder energie verbruiken voor de verwarming
  • Je vermijdt oppervlaktecondensatie
  • Je vermindert CO2-uitstoot en zorgt bijgevolg voor minder luchtverontreiniging

Vergeet ondanks deze voordelen niet dat goed isoleren ook wettelijk verplicht is!

 

Enkele misverstanden


Laat je niet misleiden door de geruchten dat je jouw woning kan overisoleren of dat de isolatie schimmel en condensatie zou veroorzaken. Dergelijke beweringen zijn fout: overisolatie bestaat niet. Vocht en schimmel komen niet voor op de plaatsen die goed geïsoleerd zijn, maar juist op de plaatsen waar de isolatie ontbreekt of slecht is aangebracht (bijvoorbeeld in de hoeken). Een goede verluchting van de woning is daarbij wel absoluut noodzakelijk.

Isoleren is meer dan isolatie in een bouwelement stoppen.

Een nauwkeurige uitvoering en een juiste plaatsing zijn noodzakelijk om ontoelaatbare luchtlekken, temperatuurschommelingen, condensatie en zogenaamde koudebruggen te vermijden.