Gemeente Overijse

Erfgoeddag "Kiezen" op zondag 22 april

Op zondag 22 april 2018 is het weer Erfgoeddag. Die staat dit keer in het teken van 'Kiezen', en in Overijse wordt dat 'kiezen voor iemand'. De expo 'Vrijen en trouwen door de eeuwen heen' in Bezoekerscentrum Dru!f legt de geschiedenis van het lokale liefdesleven bloot.


Zeg ja!
Droeg je overgrootmoeder een bruidssluier? Wat kwam er op tafel tijdens de trouwpartij? Wanneer gaf het eerste koppel z'n jawoord in de Sint-Martinuskerk? En ging er toen ook een vrijgezellenavond aan vooraf? Je ontdekt het allemaal op de tentoonstelling waar de Heemkundige Kring De Beierij van IJse mee uitpakt. "Doorheen de jaren verzamelden we ontzettend veel familiearchieven", vertelt voorzitter Carine Willaert. "Daar steken heel wat trouwfoto's in. Maar ook oude feestmenu's, bruidsjurken, gedroogde boeketten, telegrammen en andere snuisterijen die met de trouwerij te maken hebben. We wilden er al lang iets mee doen. Toen we hoorden dat de Erfgoeddag rond 'kiezen' zou draaien, ging er een lampje branden. Want trouwen is ook kiezen, voor je partner. Het is een onderwerp waar iedereen mee te maken krijgt. En als je terugkijkt naar het verleden, merk je dat er heel wat veranderd is door de eeuwen heen."

 

Ook dat nog
Naast een bezoek aan de expo, kun je op Erfgoeddag ook op stap in het centrum. Een geleide wandeling loodst je langs locaties waar gefeest, gevrijd of gehuwd wordt. "De gids neemt je onder meer mee naar de kerk en het gemeentehuis. In de trouwzaal word je opgewacht door een van de schepenen of de burgemeester. Die doet er een trouwboekje open en vertelt hoe een huwelijksplechtigheid in elkaar steekt. Na afloop mag je klinken met een glaasje bubbels. Ben je na dat alles nieuwsgierig geworden naar de trouwgeschiedenis van je eigen familie? Dan ben je welkom in ons archief op de zolderverdieping van Bezoekerscentrum Dru!f. Onze medewerkers staan klaar om je wegwijs te maken in de collectie."

 

Praktische info
- Geleide wandelingen op zondag 22 april om 11u, 14u en 15u. Reserveer je deelname aan een wandeling via 02 785 33 75 of via de uren hieronder:

Geleide wandeling om 11u

Geleide wandeling om 14u

Geleide wandeling om 15u

- Maandag 23 april en vrijdag 27 april geleide wandelingen voor de scholen van Overijse. Reserveer je deelname aan een wandeling via 02 785 33 75 (Dienst Mens & Samenleving) of via mensensamenleving@overijse.be.

- De tentoonstelling is te bezoeken van 10 tot 18u:

zondag 22 april
maandag 23 april
vrijdag 27 april
zaterdag 28 april
zondag 29 april 2018

De expo vindt plaats in Bezoekerscentrum Dru!f. op de Waversesteenweg 2.

De tentoonstelling en de wandelingen zijn gratis.

Contact