Gemeente Overijse

Open Monumentendag

De Open Monumentendag op 10 september was een groot succes. Talrijke wandelaars ontdekten verborgen plekjes in Eizer en maakten kennis met de architectuur van de authentieke serristenwoningen. Ook het afsluitend perzikenijsje werd erg gesmaakt. Naar aanleiding van Open Monumentendag 2017 werd een familiestamboom opgemaakt van de familie Charlier, afkomstig uit Eizer. Felix Charlier, alias Feike Wit, was de grondlegger van de perzikteelt onder glas. Zijn nazaten waren eveneens fervente perziktelers (zie documenten).


Alle wandelingen op zondag waren helemaal volzet. Het werd dan ook een recordeditie dit jaar: niet minder dan 200 deelnemers brachten een bezoekje aan de perzikvilla van André Charlier.

 

Ook scholen konden zich inschrijven voor een gezellige tocht door Eizer op vrijdag 8, maandag 11, dinsdag 12 en woensdag 13 september. 557 leerlingen en leerkrachten uit 6 scholen leerden afgelopen week heel wat bij over de geschiedenis van Eizer, de typische serristenvilla's en de druiven- en perzikenteelt.


Volgend jaar zetten we opnieuw één van onze gehuchten in de kijker tijdens de Open Monumentendag. Die zal plaatsvinden op zondag 9 september.

Contact