Gemeente Overijse

Navigatie

Ecokunst-stage met Mooss vzw

Illustratie bij het evenement

Inschrijven kan nu via dit inschrijvingsformulier.

 

Stokken, stenen, planten, aarde, wol en nog veel meer vinden we in de natuur. Petflessen, tetrapakken, textiel,papier enzovoort zijn uitvindingen van de mens. Kunstenaars denken na over hun plaats in de wereld. Sommigen denken na over onze toekomst, over de rol van de mens, over de relatie mens en de natuur. We experimenteren en creëren rond deze thema's. We werken met natuurlijke materialen of juist met afval. We sorteren, recupereren en maken wonderlijke eco-kunst. Wie weet ontdekken we wel een verbazende nieuwe wereld van de toekomst!

Dag 1: groeiende kunstwerken + wol en zeep
Het vilten van wol is een eeuwenoud ambacht dat nog steeds wordt toegepast door nomaden. Ook hedendaagse kunstenaars en ontwerpers voelen zich aangesproken door deze oude kunst. Je ontdekt hoe je met zeepsop schapenwol kan vilten. Wat als je er gekleurde wol tussen draait of hooi? Kan je een steen in een jasje van vilt laten verdwijnen? Je experimenteert met vilt op alle mogelijke manieren in het klein of juist zeer groot.

Dag 2: recyclagekunst (Vliegen met tetrapower + kostuum van afvalmaterialen maken)
Een stofzuiger voor vieze luchtjes, een helm om boze gedachten te verjagen, een telefoon om door de tijd te reizen. Laat je inspireren door hedendaagse kunstenaars en duik de afvalcontainer in om de uitvindingen van de toekomst te ontwerpen. Je tovert afvalmaterialen om tot een wonderlijk nieuw design.

Dag 3: constructies met hooi en bamboe (+ klei en bosmateriaal)
In het begin liggen er enkele balen hooi, een stapel bamboestokken en een hoop nylonkousen. Op het einde staat er een unieke constructie met de meest bizarre vormen. Is het een kousenboom, ruimtevoertuig, grappig beest of abstract kunstwerk? We kunnen alle kanten uit, maar het is altijd een echte blikvanger waaraan groot en klein kunnen bijdragen.

Hooi kan je vlechten, stapelen, binden en plakken. Je kan het ook in nylonkousen stoppen en dan duwen, sjorren en knopen waardoor er bijzondere vormen ontstaan. Met bamboestokken bouw je, samen met alle andere deelnemers, een constructie waarin je je hooivormen aanbrengt. Naargelang je inspiratie maak je het klein of groot. Leef je uit met een bijzonder materiaal met de geur van vroegere tijden of het echte platteland.

Dag 4: ruik met je tong
Heb je al eens geschilderd met peper en olie of een beeld gemaakt met rietjes en kauwgom?
Nog niet? Dan mag je nu aan de slag gaan. Zet alvast je neus open en hou je vingers klaar! We zullen snuffelen en proeven en dan met de voedingsmiddelen zelf experimenteren.

Dikwijls wordt beeldende kunst met kijken geassocieerd. Zoals veel hedendaagse kunstenaars willen wij de aandacht verleggen van het oog naar andere manieren van waarnemen. Door te experimenteren met verschillende materialen en op andere manieren te 'kijken' wordt een bewuste waarneming gestimuleerd.

Dag 5: stopmotion: opa petfles en madame plastiek: stopmotion met afvalpersonages

En plots kleedt mijn sjaal mij aan, beweegt mijn brooddoos en tekent een lijn zichzelf. Met stop-motion en animatie lijken de meest vreemde dingen werkelijkheid te worden: petflessen gaan schuifelen, een papieren zak gaat wandelen, plastieken vorken komen tot leven en ook jijzelf bestuurt een rijdende stoel. Welkom in de wonderlijke wereld van animatie!

Bron: UiTinVlaanderen.be

Details van het evenement

Datum

Organisatie

Mooss vzw
Vaartkom 4
3000 Leuven
016 65 94 65

Prijs

75.00 (Inschrijven kan vanaf maandag 18 mei 2015 via de link hieronder: https://docs.google.com/forms/d/15weNejx11zg1V4X22oxFQGX73hB1J8NrMOrZS0TAw4A/closedform)

Locatie

Vrijetijdscentrum Kamp Kwadraat
Nijvelsebaan 190
3090 Overijse