Gemeente Overijse

Erfgoedwandeling vanuit Eizer naar Jezus-Eik

Sinds het midden van de 17de eeuw is Jezus-Eik een Mariabedevaartsoord, waar tal van pelgrims naar toe kwamen en nog steeds komen om genezing tegen een aanslepende ziekte te bekomen of als dank voor een genezing. Tussen de jaren '30 en '60 van de vorige eeuw organiseerden de opeenvolgende pastoors van Eizer ieder jaar een groepsbedevaart te voet naar Jezus-Eik. Het grafelijk domein van de familie de Marnix de Saint Aldegonde ligt tussen Eizer en Jezus-Eik en op de dag van de bedevaart opende de graaf traditiegetrouw de poorten van zijn domein, het Marnixbos, zodat de bedevaarders langs de kortste route in Jezus-Eik konden geraken.
In het kader van het Cultuur-in-je-buurtproject, dat in 2017 in Eizer plaatsvindt, organiseert de Dorpsraad van Eizer in samenwerking met de Beierij opnieuw zo'n voettocht op Erfgoeddag. Ook nu waren de huidige eigenaars van het Marnixbos onmiddellijk bereid om de deelnemers aan deze tocht recht van doorgang te geven.
Wie mee wil stappen in deze unieke groepswandeling, komt op zondag, 23 april, om 14u00 samen aan de kerk van Eizer. Samen stappen we via de Eizerse Dreef, het Marnixbos en het brongebied van de Eysernelle en het kasteel de Marnix naar de kerk van Jezus-Eik. In de kerk zal Carine Willaert, voorzitter van de Beierij, uitleg geven over de bedevaartskerk, de votiefschilderijen en de mirakelverhalen.
Voor wie daarna niet te voet naar Eizer wil terugkeren, zal er vervoer voorzien worden. Nadien wordt naar goede Eizerse gewoonte voor een hapje en een tapje gezorgd in Wijkcentrum De Fraat.
Indien het de voorafgaande dagen veel mocht geregend hebben, kunnen er onderweg plassen en modder liggen. Het wordt desgevallend aan de deelnemers aangeraden om aangepast schoeisel te voorzien.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Details van het evenement

Datum

Prijs

0.0