Nieuwsbrief niet leesbaar? Bekijk hem online.
Bibliotheeknieuws
september 2020

Bibliotheeknieuws 66

 

LEESTIPS : voor u gelezen en aanbevolen

 

Thrillen, chillen en literair fijnproeven. De zomer is voor vele lezers hét leesmoment. Onze medewerkers geven nog een stevig aantal suggesties.

 

Paula Hawkins: Het meisje in de trein (Bruna)

 

cover - het meisje in de trein

Rachel is na haar scheiding depressief en aan de drank.  Iedere dag zit ze in de trein van Ashbury naar Londen. Deze trein stopt regelmatig op dezelfde plaats en zo krijgt ze even de tijd om bij een ander koppel binnen te gluren. Ze fantaseert over het leven van dat koppel en ze ziet het als een 'droomechtpaar'. Ook bespioneert ze haar ex-man en zijn nieuwe vrouw, die wat verderop wonen. Maar op een dag ziet ze iets vreemds in de tuin van het 'droomechtpaar'  en daarna blijkt ook dat de vrouw vermist wordt. Zo raakt Rachel verwikkeld in de gebeurtenissen die volgen, en ook in de levens van iedereen die daarbij betrokken is. Maar hoe betrouwbaar is Rachels relaas, gezien haar drankverleden? Hawkins laat ook twee ander ik-vertellers aan het woord...

Soms is de hype terecht: dit thrillerdebuut van Paula Hawkins is spannend en meeslepend, met een verrassend einde. (P.V.R)

 

Michael Robotham: Gebroken (Cargo)

 

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v80), quality = 100

'Gebroken' is de derde ijzersterke psychologische thriller van auteur Michael Robotham.

Klinisch psycholoog Joseph (of Joe) O'Loughlin kreeg opnieuw een hoofdrol in dit boek, bijgestaan door de welbekende politierechercheur Vincent Ruiz. Dit keer staat Joe tegenover een krachtige moordenaar die zijn slachtoffers vernietigt vanuit hun eigen meest donkere inwendige krachten. 

Joe O'Loughlin is net met vrouw en twee kinderen van Londen naar het platteland in Summerset verhuisd om er tot rust te komen en te leren leven met 'meneer Parkinson'.  Na zijn eerste werkdag als professor aan de universiteit van Bath, roept men zijn hulp in bij een zelfmoordpoging. Een naakte, radeloze vrouw, staat met een gsm in de hand, op de rand van een brug, klaar om te springen. Ze fluistert: "Je begrijpt het niet…" en laat los. Joe wordt achtervolgd door een gevoel van verontwaardiging dat hij de vrouw niet redden kon. Enkele dagen later belt de 16-jarige dochter van de vrouw aan bij Joe om hem te overtuigen dat haar moeder beslist geen zelfmoordplannen had. Het klinkt ook als een bizarre wanhoopsdaad voor iemand met hoogtevrees…  Het laat Joe niet los. Hij schakelt Ruiz in en gaat op onderzoek uit. Een onderzoek dat recht op een gevecht met een donkere tegenstander afstevent. 

'Gebroken' is een bijzonder, meesterlijk, spannend geschreven verhaal met verbazingwekkende onvoorspelbare plotwendingen én geloofwaardige personages. Een boek dat fervente thrillerlezers onherroepelijk zal bekoren en je lang niet los laat…

Andere van zijn hand verschenen succesvolle thrillers die je in onze bib kan vinden zijn: 'De verdenking', 'Boetedoening', 'Zeg dat het je spijt' en 'Door mijn ogen'. (Rebecca De Dycker)

 

Meg Wolitzer: De Interessanten (Xander) 

 

9200000014401241-zoomstede5

Op een zomerkamp in 1974 ontmoet Julie Jacobsen vijf vrienden die ze haar hele leven lang zal kennen. Samen noemen ze zich uit jeugdige overmoed 'De Interessanten' en houden ze zich vooral bezig met kunst, drank en dromen. We volgen de groep doorheen de jaren, van prille tieners tot middelbare leeftijd, en zien dat de dromen van toen niet altijd waarheid geworden zijn.

De Interessanten balanceert op de grens tussen drama en komedie. Net zoals in het leven zelf, bepalen onverwachte gebeurtenissen en ontmoetingen de toon. Studies, werk, huwelijken, kinderen … het leven van de vrienden flitst voorbij, en als lezer mag je kijken hoe hun tienerwensen niet helemaal uitkomen. 'Gewoon' kan je de levens van de hoofdrolspelers niet noemen, maar uiteenlopend des te meer. Waar voor de ene het grote succes lonkt, wordt de andere zijn geluk al in zijn kindertijd gefnuikt.

Dit is niet de eerste roman van Meg Wolitzer maar wel haar grootste succes en ook het eerste boek dat in het Nederlands vertaald is. Wolitzer schetst herkenbare gedachten en situaties die aantonen dat het leven niet altijd loopt zoals gepland, maar dat het daarom niet minder de moeite waard is. Geluk vind je niet door de dingen die je had willen doen maar door de dingen die je hebt gedaan. De Interessanten is een typisch Amerikaans boek: de droom van selfmade succes en rijkdom staat centraal, maar wordt ook in vraag gesteld. Wolitzer's boeken liggen in de lijn van Jeffrey Eugenides ( Huwelijk, Middlesex) of Jonathan Franzen (De Correcties, Vrijheid), waarin de verhalen binnen één familie weerspiegelen wat er in de maatschappij gebeurt. Wolitzer schetst de levensloop van een veranderende groep vrienden, en haalt tegelijk ook de veranderende wereld aan. (H.M.)

 

Jenny Offill: Verbroken beloftes (De Geus)

 

boek cover

Een jonge vrouw, met man en kind, vertelt over haar dagelijks leven: haar werk (schrijven, lesgeven over schrijven), haar thuissituatie (o.a. een verhuis en relatieproblemen). Daarnaast zijn er ook korte wetenschappelijke, literaire en filosofische zijsporen die soms verrassend zijn. Het verhaal is vlot verteld en springt nogal snel over van het ene onderwerp op het andere. Soms komt het wat gekunsteld over en naar het einde toe wordt het inhoudelijk wel wat zwakker, maar wie graag flitsend leest zal dit boek zeker appreciëren. (R.D.)

 

BIB ACTIEF : activiteiten die je niet mag missen!

 

Nog tot 31 augustus zoemt Vlieg tussen de boeken over muziek en geluid, de luisterboeken en muziekfilms en de boeken met cd's. Ergens, in de bib, is de schat van Vlieg verborgen! Ga mee op zoek naar de schat. Vraag je gratis deelnameformulier aan de balie, los de vijf vragen op en verover de sleutel van de schatkist...

 

AGENDA: uw bib van dag tot dag

 

  • We lezen voor op woensdag 26 augustus en woensdag 30 september, telkens om 14.30u. Woensdag 26 augustus is de bibliotheek per auto moeilijk te bereiken (Druivenkoers). We brengen een aangepast programma!
  • De leesgroep van de bibliotheek start haar nieuwe leesseizoen op vrijdag 11 september. We lezen dit jaar titels uit de wereldliteratuur (buiten het Nederlands taalgebied). Op 11 september is dat "Licht in augustus" van Nobelprijswinnaar William Faulkner. De bespreking start om 14.00u, in de bibliotheek. iedereen is welkom, deelname is gratis; U kan overigens op elk moment vrijblijvend in deze reeks in- en uitstappen.


Contactgegevens
Gemeentelijke Openbare Bibliotheek
Begijnhof 13
3090 Overijse
T 02 687 57 18
E overijse@bibliotheek.be
Openingsuren
Maandag en woensdag van 14u00 tot 20u00
Dinsdag van 14u00 tot 18u00
Donderdag van 09u30 tot 11u00 en
14u00 tot 20u00
Zaterdag en zondag van 09u30 tot 12u30
Wens je deze nieuwsbrief niet meer te ontvangen? Dan kan je je hier uitschrijven