Nieuwsbrief niet leesbaar? Bekijk hem online.
Bibliotheeknieuws
september 2020

Bibliotheeknieuws 68

 

LEESTIPS: voor u gelezen en aanbevolen

 

Graeme Simsion: Het Rosie project (Luitingh-Sijthoff)

 

Professor Don Tillman is docent genetica en een briljant wetenschapper, maar wat zijn sociale vaardigheden betreft loopt het op zijn zachtst gezegd niet erg vlot. Komt er nog bij dat hij dwangmatig punctueel is - hij heeft een "standaardweekschema" waar hij niet van afwijkt - en neemt haast elke zin letterlijk op, overduidelijke kenmerken van het syndroom van Asperger. Naast zijn collega Gene en diens vrouw Claudia heeft hij geen vrienden.
Daar komt verandering in wanneer hij tijdens zijn poging een date te versieren (zijn "echtgenote project" ) per toeval Rosie leert kennen. De studente psychologie beantwoordt in de verste verte niet aan de strenge eisen van zijn zeer gedetailleerde vragenlijst maar hij besluit wel haar te helpen in de zoektocht naar haar vader. Tot zijn verbazing merkt Don dat de tijd die hij met Rosie doorbrengt vreemde maar aangename gevoelens bij hem oproept.

"Het Rosie project" heeft iets weg van een romantische komedie maar het bijzondere aan het boek is dat de auteur zeer goed de wereld vanuit het gezichtspunt van de autistische Don weet te beschrijven. De passages waarin Don worstelt met zijn sociale handicap levert vaak hilarische dialogen op. De afloop is wat voorspelbaar maar "Het Rosie project" is een zeer genietbaar en luchtig boek over een niet altijd even begrijpbare aandoening. (H.B.) (J.V.B.) (H.M.)

cover boek

 

Celeste Ng: Wat ik nooit eerder gezegd heb (Bruna)

 

Op een ochtend in 1977 ontdekt de familie Lee dat hun dochter verdwenen is.
Een paar dagen later wordt het lichaam van de 16-jarige Lydia uit het meer gevist. Wat is er gebeurd met Lydia? Moord of zelfdoding?
Terwijl de familie het verlies probeert te verwerken blijkt steeds meer dat doodgezwegen gebeurtenissen uit het verleden een belangrijke rol hebben gespeeld bij de dood van Lydia.
Vader James, van oriëntaalse origine, heeft altijd te horen gekregen dat hij 'anders' is. Moeder Marillyn (een blanke vrouw) is gefrustreerd omdat ze nooit een eigen carriere heeft kunnen uibouwen (ze wou arts worden) en verlegt haar ambities naar Lydia.  Onder die druk groeit Lydia op als lieveling van zowel vader als moeder. Broer Nath en Zusje Hannah groeien vervolgens op in haar schaduw, afgunstig kijkend naar de aandacht en liefde die haar ouders voor Lydia tonen.
Rouw om de dood van een kind, racisme en discriminatie, vrouwenemancipatie, de pubertijd met alle bijkomende gevoelens, Wat ik nooit eerder heb gezegd is een boordevolle roman waarin al die diverse thema's én meer aan bod komen. Het is het debuut van Celeste Ng, vorig jaar door Amazon uitgeroepen tot boek van het jaar. (P.V.R.)

cover boek

 

IN DE KIJKER: afdelingen en diensten van uw bib in de spots

 

Nieuwe tarieven vanaf 1 januari

 

Vanaf 1 januari worden de tarieven voor boetes en lidkaarten verhoogd. Een lidkaart kost vanaf dan 2.50 euro, als u te laat bent betaalt u voor boeken 0.25 euro per week, voor dvd's 1.25 euro per week. Voor een volledig overzicht van de nieuwe tarieven kan u terecht op de gemeentelijke website.

 

Dag en nacht boeken inleveren? Het kan binnenkort met onze inleverbus!

 

Daar staat tegenover dat het binnenkort nog makkelijker wordt om boetes te vermijden: in december komt onze langverwachte inleverbus er. Hou er wel rekening mee dat indien u na de openingsuren boeken in de bus deponeert, deze pas de volgende werkdag ingenomen worden.

 

Infoweek over het verlengen en reserveren en het gebruik van de catalogus van 7 t/m 13 december

 

Zit u nog met vragen over het gebruik van de catalogus en het verlengen van uw bibmaterialen? Kom dan tijdens de openingsuren van 7 t/m 13 december naar onze infoweek. Een bibliotheekmedewerker staat dan voor u klaar met oplossingen voor al je vragen. We lichten dan ook meteen wat nieuwe functies toe (autocomplete!, overzichtelijkere resultatenpagina's...).CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 90

 

AGENDA: uw bibliotheek van dag tot dag

 

  • Op 9 december organiseert Huis van het Kind Druivenstreek een lezing "Tieners op vrijersvoeten" (in de reeks "Waarom? Daarom!", met steun van de provincie Vlaams-Brabant). In GC De Bosuil van 20u tot 22u, doelgroep: ouders van tieners. In de bibliotheek vindt u een informatiestandje rond het thema.
  • We lezen voor op woensdag 30 december en woensdag 27 januari, telkens om 14.30u.
  • De leesgroep van de bibliotheek bespreekt "Augustus" van John Williams op vrijdag 8 januari, aanvang 14u. Iedereen is welkom, ook ter kennismaking.
  • De bibliotheek is gesloten op zondag 6 december (Druivencross), op donderdag 24 en zaterdag 26 december, en op donderdag 31 december. Vrijdag is onze wekelijkse sluitingsdag.


Contactgegevens
Gemeentelijke Openbare Bibliotheek
Begijnhof 13
3090 Overijse
T 02 687 57 18
E overijse@bibliotheek.be
Openingsuren
Maandag en woensdag van 14u00 tot 20u00
Dinsdag van 14u00 tot 18u00
Donderdag van 09u30 tot 11u00 en
14u00 tot 20u00
Zaterdag en zondag van 09u30 tot 12u30
Wens je deze nieuwsbrief niet meer te ontvangen? Dan kan je je hier uitschrijven