Nieuwsbrief niet leesbaar? Bekijk hem online.
Bibliotheeknieuws
september 2020

Bibliotheeknieuws 70

LEESTIPS: voor u gelezen en aanbevolen

 

Michael Cunningham: Een wilde zwaan en andere vertellingen (Prometheus)

 

De kinderwens van Repelsteeltje, de psychologische ontwikkeling van de Schone én van het Beest... Michael Cunningham actualiseert de oude sprookjesstof en geeft tegelijk stof tot nadenken over de betekenis van de oerversies.

Ironie, stilistisch meesterschap, vermogen om zowel huiver als ontroering op te wekken... De verleiding is groot om uitgebreid te citeren, maar we beperken ons tot Cunninghams betekeniszwangere invulling van het sprookjesmotief "ze leefden nog lang en gelukkig", de slotpassage van deze ook nog mooi geïllustreerde verhalenbundel.

"Niettemin heerste er in het algemeen overvloed en welwillendheid. Huwelijken duurden soms een heel leven. Er waren feestelijkheden en begrafenissen, er waren ambachtslieden en dichters...In de stad herkenden de kinderen (allen geboren lang nadat de oude koning en koningin naast elkaar in hun sarcofaag waren gelegd) tussen de muziek en de vrolijkheid die uit de café's klonk de stem van hun ouders, die hen naar huis riepen. Sommigen gingen graag, anderen gingen met tegenzin, maar alle kinderen keerden elke avond naar huis."

(J.V.B)

 

 

boekcover

 

Wie meer wil lezen van Michael Cunningham:

 • De uren (Bakker)
 • Bloedverwanten (Bakker)

(P.V.R.)

Wie meer sprookjesbewerkingen wil kan aan de slag met:

 • Sneeuwwitje - Donald Barthelme (Veen)
 • Een kus van de heks - Emma Donoghue (Atlas)
 • In gezelschap van wolven - Angela Carter (Contact)

(J.V.B.)

 

Moestuintijd 

De eerste knoppen komen aan de bomen en de vogels zijn alweer aan het fluiten. De lente is in het land, en dat staat voor velen onder ons ook voor een terugkeer naar de tuin.
In de bib vind je heel wat inspiratie om aan de slag te gaan in de moestuin. Deze boeken – geselecteerd door onze groen(te)specialiste Rita - zetten je al op weg:

 

boekcover

Hoe werken planten? – Linda Chalker-Scott (Veen Media)
Handige achtergrondinfo over de werking van planten, met de nieuwste inzichten.

boekcover

Geef dieren een (t)huis, in je tuin of balkon – Helga Hofmann (Kosmos)
Praktisch boek om je tuin om te toveren tot een dierenparadijs.

boekcover

Buitenbeestjes – Nick Baker (Kosmos)
Ontdek de wereld van spinnen, insecten, slakken, wormen, … Met mooie foto's en kleurrijke illustraties.

boekcover

De moestuin van Mme ZsaZsa – Dorien Knockaert en Kim Leysen (Manteau/WPG)
Journaliste Dorien Knockaert en blogster ZsaZsa helpen je op weg met een zaaiplan en geven je meteen ook enkele smakelijke recepten mee.

boekcover

Lekker landschap: Smullen van bos en veld – Michel Bussink (Trichis)
Dit boek leert je niet zelf kweken, maar toont je wat de natuur zelf te bieden heeft. In elk seizoen vind je wel wat lekkers. Inclusief recepten

boekcover

Zaai-agenda – Frans van Eekelen (KNNV)
Wat moet je wanneer planten? Dit boek geeft je een handig overzicht van welke groenten wanneer best groeien en geoogst worden.

boekcover

Mijn moestuin - Wim Lybaert  (DRIE)
Onze bekendste TV-moestuinier heeft ondertussen ook al wat boeken op zijn naam staan, waaronder deze klepper. Per maand overloopt hij welke zaden geplant of geoogst kunnen worden, en toont hij hoe je je plantjes wat extra liefde kan geven.

boekcover

En...leuk voor onze jongste lezertjes:
Mijn kleine tuin – Katrin Wiehle (Querido)
Egel, Muis en Mus laten de tuin zien. Welke dieren wonen daar nog meer? En wat groeit er aan de bomen en in de moestuin? Een leuk prentenboek om de tuin te ontdekken met de allerkleinsten.

 

Op reis!

 

Denk jij al aan de zomervakantie? Of misschien ligt er nog een citytrip in het verschiet? Waar je ook heen trekt, in de bib vind je heel wat hulp. Van Azerbeidjan tot Zimbabwe: we hebben van zowat elk land wel minstens één reisgids op voorraad.
Persoonlijk uitgetest - ten dele toch - door onze reisspecialiste Hanna.

 

 

 • De 100% reeks is heel handig voor een snelle stadstrip. Handige tips, leuke restaurants, hippe winkels en alle bezienswaardigheden staan per onderwerp. Per wijk vind je ook een handige wandelroute die je vlot langsheen alle genoemde adresjes voert.

 • De Engelstalige Lonely Planet reeks geeft een antwoord op al je vragen. Van een kort weekendje-weg tot een wekenlange trektocht: ze hebben een gids in elk formaat. Handige kaarten worden afgewisseld met nuttige achtergrondinfo, fijne adresjes en enkele leuke wist-je-datjes. Een aanrader voor wie langere tijd door een land of regio trekt!

 • Ook voor wie op wandel gaat, met de camper op road trip trekt, een mooie fietstocht plant, … hebben we specifieke gidsen ter beschikking. Alle reisgidsen vind je op de eerste verdieping.

 

AGENDA: uw bibliotheek van dag tot dag

 • We lezen voor op woensdag 27 april en op woensdag 25 mei, telkens om 14.30u
 • De bibliotheek is gesloten op 

  Zondag 1 mei (Dag van de Arbeid)
  Donderdag 5 mei (O.H. Hemelvaart)
  Zaterdag 14, zondag 15 en maandag 16 mei
  (Pinksteren)


Contactgegevens
Gemeentelijke Openbare Bibliotheek
Begijnhof 13
3090 Overijse
T 02 687 57 18
E overijse@bibliotheek.be
Openingsuren
Maandag en woensdag van 14u00 tot 20u00
Dinsdag van 14u00 tot 18u00
Donderdag van 09u30 tot 11u00 en
14u00 tot 20u00
Zaterdag en zondag van 09u30 tot 12u30
Wens je deze nieuwsbrief niet meer te ontvangen? Dan kan je je hier uitschrijven