Nieuwsbrief niet leesbaar? Bekijk hem online.
Bibliotheeknieuws
september 2020

Bibliotheeknieuws nr 60

 

LEESTIPS: voor u gelezen en aanbevolen

 

Stephen King: Under the dome (Luitingh-Sijthoff)

 

boekcoverGoed nieuws voor de fans van Stephen King! De critici zijn enthousiast: met "Under the dome", "22-11-1963" en zijn eerste "echte" thriller "Mr. Mercedes" bewijst King dat hij ook de laatste jaren nog steeds een topauteur is. Van "Under the dome" ("Gevangen") werd onlangs een tv-serie gemaakt. Het boek is - deze keer - beter dan de film.
Op een dag wordt het stadje Chester's Mill van het ene op het andere moment van de wereld afgesloten door een onzichtbare "koepel". Niemand kan nog er nog in of uit en al gauw komen de verhoudingen tussen de bewoners onder spanning te staan. De streng gelovige en machtsgeile wethouder Jim Rennie grijpt de macht en vestigt een waar schrikbewind. Zijn beleid kent echter ook volgelingen en na verloop van tijd wordt het stadje in twee kampen verdeeld. Zonder uitzicht op hulp, en met een nijpend gebrek aan voedsel en brandstof, stevent het stadje af op een waar inferno.
Het "waarom" van de koepel lijkt voor de auteur van minder belang. Hij wil vooral laten zien wat een plotselinge isolatie met mensen doet en hoe de interacties tussen de bewoners evolueren. Voor een roman van Stephen King vindt je er trouwens opvallend weinig bovennatuurlijke elementen in terug.
Toch is dit een vintage King: een zeer spannende roman, een goed uitgewerkt plot en geloofwaardige karakters, en een portie horror uiteraard. (H.B.)

 

Nick Hornby: Smak (Atlas)


boekcover"Smak" is een luchtig boek over een niet zo luchtig onderwerp: tienerzwangerschap. Hoofdpersonage Sam vertelt over hoe zijn leven was toen hij 16 jaar was. Hij vulde zijn dagen liefst met skaten en nieuwe trucjes leren, tot hij Alicia leerde kennen. Eerst moest alles wijken voor de prille liefde, maar daarna is het iets anders waar alles voor zal moeten wijken: Alicia krijgt een kind en Sam wordt plots vader. Sam is zelf het "resultaat" van een tienerzwangerschap en heeft altijd te horen gekregen dat hij zijn best moet doen om hetzelfde lot te vermijden, maar toch loopt het fout.

Wat volgt is geen dramatisch emo-verhaal, maar wel een verhaal over een gewone jongen die een niet zo gewone toekomst tegemoet gaat. Het verhaal leest heel vlot, maar biedt je toch iets aan om eens over na te denken. Hetzelfde thema zou bij andere auteurs misschien snel klef of melig worden, maar de kenmerkende, humoristische, ongedwongen stijl van Nick Hornby - die vooral met "About a boy" bekendheid verwierf - zorgt ervoor dat dit een vermakelijk en leuk boek wordt. Zonder al te zwaar te worden, laat Sam enkele uitspraken vallen die je niet zou verwachten van een 16-jarige jongen die hele gesprekken voert met een poster van skatelegende Tony Hawk. Laat je dus niet te veel afleiden door het feit dat dit Hornby's eerste (en tot nu toe enige) young adult novel is. "Smak" past perfect in het oeuvre van Hornby - verhalen over doodgewone mensen van wie het leven plots niet meer zijn gewone gangetje gaat - en laat zich zeker ook genieten door een volwassen publiek. 

(Hanna Moens)

  

BIB-ACTIEF: activiteiten die u niet mag missen!

 

Voorlezers op pad

 

Ook in de zomervakantie zitten we in de bib niet stil, en onze voorleesvrijwilligers al helemaal niet. Eerder al waren zij actief in de woonzorgcentra Mariëndal en Acacia, deze zomer openden we - op aanvraag -  een voorlees-offensief in Kamp Kwadraat.

Gewapend met prentenboeken, kamishibai en projector trokken Lutgart, Ingrid, Magda en Cécile naar echte "instappers" in het lees- en voorleesverhaal (geboortejaar 2011!). Tot algemene tevredenheid van alle betrokkenen: leuk en voor herhaling vatbaar. (Hieronder ziet u Magda Bryssinck in actie.) Met dank voor de belangeloze inzet.

voorlezen kamp kwadraat

 

De bib op MeloVelo

 

poster meloveloOp zondag 21 september doen wij mee aan het muzikale fietsfestival MeloVelo. Voor de 2de editie van deze sympathieke happening - fietsen van concert naar concert - maken wij een aangepaste keuze uit onze collectie: muziekdvd's (o.a. nieuw aanbod wereldmuziek!) en partituren, info voor de fietstoerist...

U vindt ons met onze themastand in de tent aan het Kasteeltje (Braffortlaan 6 in Overijse) van 10u tot 17u. Meer info over MeloVelo: www.melovelo.be.

  

AGENDA : uw bibliotheek van dag tot dag

 

  • We lezen voor op woensdag 27 augustus en woensdag 24 september, telkens om 14.30u
  • In het nieuwe leesseizoen van onze leesgroep verkennen we Vlaamse en Nederlandse literatuur. We gaan van start met "De graanrepubliek" van Frank Westerman, een ijkpunt voor de Nederlandstalige literaire non-fictie. Deelname aan de leesgroep is gratis, u kan ook zonder enige verplichting in- en uitstappen. Op vrijdag 26 september in de bibliotheek, aanvang 14.30uContactgegevens
Gemeentelijke Openbare Bibliotheek
Begijnhof 13
3090 Overijse
T 02 687 57 18
E overijse@bibliotheek.be
Openingsuren
Maandag en woensdag van 14u00 tot 20u00
Dinsdag van 14u00 tot 18u00
Donderdag van 09u30 tot 11u00 en
14u00 tot 20u00
Zaterdag en zondag van 09u30 tot 12u30
Wens je deze nieuwsbrief niet meer te ontvangen? Dan kan je je hier uitschrijven