Nieuwsbrief niet leesbaar? Bekijk hem online.
Bibliotheeknieuws
september 2020

Bibliotheeknieuws nr 61

 

  

BIB-ACTIEF: activiteiten die u niet mag missen!

 

Bibliotheekweek 2014 en "De Groote Oorlog verwoord" (11 oktober tot 10 november)

 

logo bibliotheekweeklogo groote oorlog

 

 

De Bibliotheekweek 2014 focust op het eigen verhaal en de eigen "kenniscollectie" van de bibliotheekgebruiker. "Iedereen bibliothecaris: deel je passie" wil in het licht stellen dat "de lezer" vaak een kennis van zaken en een bevlogenheid voor een onderwerp heeft waar professionele bibmensen graag een beroep op doen. Tegelijk is 2014 ook een herdenkingsjaar voor WOI waar geen enkele bibliotheek aan voorbij kan. Wij combineren de twee.

Om te beginnen bieden wij u naar jaarlijkse gewoonte een hapje aan op onze traditionele Verwendag (zaterdag 11 oktober). Van 11 oktober tot maandag 10 november loopt onze tentoonstelling "De Groote Oorlog verwoord: getuigenissen, romans, poëzie". We gingen in onze collectie op zoek naar de geschreven weerslag van WOI. Literaire verwerking van de oorlogsjaren zelf tot nu, maar ook pakkende getuigenissen zonder enige literaire pretentie. Een uitgebreide leestafel - u kan de boeken uitlenen - die mooi wordt aangevuld met een aantal authentieke dagboeken die we door bemiddeling van Heemkundige Kring "De Beierij" kunnen tentoonstellen. Ook het gesproken getuigenis van tijdgenote Yvonne Vanderlinden (°1909) kan u bij ons beluisteren.

Op zondag 19 oktober getuigt lezer Kurt Castelein van zijn passie voor WOI. Hij doet zijn verhaal aan de hand van zijn eigen collectie en vult op zijn beurt, door verwijzingen naar zijn inspiratie- en informatiebronnen, ons plaatje mooi aan. Een onderlegd en, jawel, gepassioneerd spreker. Een aantal "voorwerpen" uit zijn collectie maakt overigens deel uit van de tentoonstelling en ook in de grafische aankleding ervan zal Kurt duidelijk aanwezig zijn. Zijn verhaal gaat van start om 10.30u, maar u kan met hem in gesprek gaan vanaf 10.00u en tot 12.00u.

Tot 10 november kan u tenslotte ook nog uw eigen bijdrage leveren (en een mooie prijs winnen). Hebt u een "verhaal" m.b.t. WOI dat u met anderen wil delen (herinnering aan een grootvader, een boek dat u gelezen hebt, een film die u hebt gezien...): u kan het bij ons kwijt. Of u kan deelnemen aan onze "Slimste Bibmens-quiz" (met de nodige aanknopingspunten met WOI).

 

LEESTIPS: voor u gelezen en aanbevolen

 

Pierre Lemaitre : Tot ziens daarboven (Xander)

 

cover boek

Parijs 1919. Albert en Eduard, soldaten die de verschrikkingen van de loopgraven meemaakten, proberen de draad van het gewone leven weer op te pakken. Beide zijn ze alles kwijtgeraakt, verminkt, en ze voelen zich bedrogen en verstoten door de maatschappij. Door een ingenieus en bedrieglijk plan besluiten ze het Franse volk een lesje te leren en zelf fortuin te maken.

"Tot ziens daarboven" is een prachtige roman over de nadagen van de Groote Oorlog. Over hoe een samenleving het oorlogsverleden probeert te verwerken, zijn doden herdenkt maar de overlevende soldaten lijkt te vergeten.

Pierre Lemaitre won met "Tot ziens daarboven" de Prix Goncourt in 2013.   (P.V.R.) 

 

BIB-ACTIEF: activiteiten die u niet mag missen!

 

Waarom? Daarom! : Spel en speelgoed voor kinderen

 

Deze workshop is bestemd voor ouders en begeleiders die meer willen weten over het spelen van kinderen in bepaalde leeftijdsfasen of in bepaalde omstandigheden. Hij geeft een overzicht van wat er op het gebied van speelgoed te koop is en waar je op moet letten bij de aanschaf of het gebruik ervan. De workshop gaat ook in op de interesses van kinderen in een bepaalde leeftijdsfase en de bijpassende speelgoedmogelijkheden. Tenslotte reikt de lesgever handvatten aan om de speelsituatie en speelwijze van een kind beter op elkaar af te stemmen en om een verantwoorde keuze te maken uit het overvloedige speelgoedaanbod. Mooi meegenomen met het oog op de Sint en de feestdagen.

De workshop gaat door op dinsdag 18 november om 20.00u in Cultuurcentrum Den Blank, Begijnhof 11, 3090 Overijse. Toegang gratis, graag een seintje als u komt (02/687.57.18 of overijse@bibliotheek.be). In het kader van de lezingenreeks "Waarom? Daarom!", met de steun van de Provincie Vlaams-Brabant, in samenwerking met de Dienst voor onthaalouders van het OCMW.

affiche spel en speelgoed

 

AGENDA: uw bibliotheek van dag tot dag

 

  • De leesgroep bespreekt "Dit zijn de namen" van Tommy Wieringa op vrijdag 31 oktober om 14.00u, in de bibliotheek.
  • Wij lezen voor op woensdag 29 oktober en woensdag 26 november, telkens om 14.30u.

 

 Contactgegevens
Gemeentelijke Openbare Bibliotheek
Begijnhof 13
3090 Overijse
T 02 687 57 18
E overijse@bibliotheek.be
Openingsuren
Maandag en woensdag van 14u00 tot 20u00
Dinsdag van 14u00 tot 18u00
Donderdag van 09u30 tot 11u00 en
14u00 tot 20u00
Zaterdag en zondag van 09u30 tot 12u30
Wens je deze nieuwsbrief niet meer te ontvangen? Dan kan je je hier uitschrijven