Nieuwsbrief niet leesbaar? Bekijk hem online.
Bibliotheeknieuws
september 2020

Bibliotheeknieuws nr 62bis

BIB ACTIEF: activiteiten die u niet mag missen!

"Met het zingen is de liefde geboren": liefde in de kijker van Gedichtendag tot Sint-Valentijn

logo poezieweek
hartjes

We hadden het al aangekondigd: het mooie thema van de Poëzieweek 2015, daar willen wij iets meer mee doen. We halen dit jaar niet alleen onze poëzieaanwinsten 2014 én onze mooiste liefdespoëzie uit de kast, maar we gingen ook op zoek naar romantisch proza. Romantische komedies, idylles, liefdesbrieven, noem maar op. En u krijgt als eerste aanzet naar ons nieuwe speelfilmaanbod ook een selectie van dvd's. Omdat al die liefde zich ook moeilijk in één korte Poëzieweek (29 januari - tot 4 februari) laat vatten, gaan we meteen met ons aanbod door tot 14 februari, Sint-Valentijn.

Donderdag 5 februari nodigen we u uit op een poëzieavond in de bibliotheek. Marie Martens presenteert een keuze uit de mooiste liefdespoëzie. U kan bijdragen aan de samenstelling van het programma. Laat ons weten wat uw favoriete liefdesgedicht is, en misschien krijgt u het die avond wel te horen! In de vertelhoek, aanvang 19.00u, de toegang is gratis.

IN DE KIJKER: afdelingen en diensten van uw bib in de spots

De online toepassingen van je bib in een nieuw kleedje vanaf 2 februari!

Nieuwe catalogus

catalogus

Vanaf 2 februari wordt onze catalogus volledig vernieuwd. Hij krijgt een modernere look mee én biedt extra mogelijkheden. Zo krijg je, naast de cover van een boek, meer recensies, suggesties voor gelijkaardige titels, bijkomende informatie over de auteur of artiest... Een lijst van alle vernieuwingen en een uitgebreide handleiding vind je begin februari op de gemeentelijke website.

Een greep uit de vernieuwingen:

•Bij bepaalde zoekopdrachten (artiesten, bepaalde onderwerpen,…) krijg je suggesties van activiteiten uit de Uit-databank
•Via de website LibraryThing krijg je leestips op basis van je zoekopdracht.
Recensies uit vaktijdschriften en de kranten De Morgen en De Standaard. Op de startpagina kan je bv. onder Tips kiezen voor Tips Standaard der Letteren. Je krijgt dan een lijst van alle werken die een oordeel verkregen in de Standaard der Letteren.
•Bij oudere werken waarvan het auteursrecht verlopen is krijg je in de rechterkolom van de detailpagina een link naar de volledige tekst op de DBNL website. DBNL staat voor Digitale Bibliotheek der Nederlandse Letteren.
•In de detailpagina krijg je onderaan meer info over de auteur, artiest,… uit Wikipedia. Je kan doorklikken naar Wikipedia om meer te lezen.
•Als je graag informatie over een voor jou interessante titel wil delen met je omgeving kan dat via sociale media (Facebook en Twitter)
•In de catalogus kan je lijsten opstellen van zoekresultaten die je vervolgens kan afdrukken, e-mailen of exporteren in een tekstbestand.
•Je kan zoeken in het online krantenarchief GoPress

Mijn bibliotheek

logo mijn bibliotheek

'Mijn bibliotheek' gebruik je misschien al voor het ontlenen van e-boeken in je bib. Vanaf 2 februari krijg je ook hier meer mogelijkheden:

•Online reserveren van materialen en verlengen van ontleende materialen van álle bibliotheken waarvan je lid bent

•Een duidelijk overzicht van je te betalen bijdragen
•Beheer van de bibliotheekkaarten van je gezinsleden op één en dezelfde plek
•Het opvragen van je uitleengeschiedenis
•Toegang tot digitale collecties: krantenarchief Gopress, e-boeken,…

Belangrijk! Vanaf 2 februari is het niet meer mogelijk om via de tot nu toe gebruikelijke weg je bibliotheekmaterialen online te verlengen en te reserveren. Het is dan ook aan te raden om vanaf 2 februari zo snel mogelijk een Mijn Bibliotheek-profiel aan te maken (op www.mijn.bibliotheek.be). Telefonisch verlengen en reserveren kan uiteraard nog steeds.

Demo- en infosessies

Lukt het niet van de eerste keer? Nog vragen? Uiteraard kan je tijdens de openingsuren terecht bij het baliepersoneel. Bovendien organiseren we op woensdag 11 februari tussen 18u en 20u demonstraties waarbij alles uit de doeken wordt gedaan. Voor bijkomende infosessies, raadpleeg de website van de gemeente Overijse.

AGENDA: uw bibliotheek van dag tot dag

De leesgroep van de bibliotheek bespreekt "De stille kracht" van Louis Couperus op vrijdag 30 januari, aanvang om 14u, iedereen is welkom, de toegang is gratis.


Contactgegevens
Gemeentelijke Openbare Bibliotheek
Begijnhof 13
3090 Overijse
T 02 687 57 18
E overijse@bibliotheek.be
Openingsuren
Maandag en woensdag van 14u00 tot 20u00
Dinsdag van 14u00 tot 18u00
Donderdag van 09u30 tot 11u00 en
14u00 tot 20u00
Zaterdag en zondag van 09u30 tot 12u30
Wens je deze nieuwsbrief niet meer te ontvangen? Dan kan je je hier uitschrijven