Nieuwsbrief niet leesbaar? Bekijk hem online.
Bibliotheeknieuws
september 2020

Bibliotheeknieuws nr 64

BIB ACTIEF: activiteiten die u niet mag missen!

Gerda Dendooven in de Bib!

boekcoverCREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 100boekcover

Illustratrice en schrijfster van kinder- en jeugdboeken Gerda Dendooven geeft op woensdag 8 april een workshop in de bibliotheek.

Een veelzijdig talent met een indrukwekkende lijst van bekroningen.
Voor "Hoe het varken aan zijn krulstaart kwam" kreeg zij de Boekenpauw én de Zilveren Griffel.  Haar samenwerking met Bart Moeyaert leverde haar al in 2001 een Gouden Uil op (voor "Luna van de boom"), en dit jaar sleepten zij samen voor "De gans en zijn broer" een nominatie in de wacht voor Woutertje Pietertje Prijs, de hoogste onderscheiding voor een jeugdboek in het Nederlands taalgebied.
Het werk van Gerda Dendooven is naast dat van andere gerenommeerde illustrators uit binnen- en buitenland ook te bewonderen op de tentoonstelling "Illustratoren op pootjes" in CC Den Blank (maandag 23 maart ot zondag 19 april)

De workshop in de bib 8 april (vanaf 14.30u) is gratis.  U moet wel vooraf inschrijven : het aantal plaatsen is beperkt. (02/687.57.18 of overijse@bibliotheek.be)

AGENDA

Erfgoeddag met Vlaams-Brabantse sagen

Op zondag 26 april brengt Geert Segers Vlaams-Brabants oraal erfgoed tot leven in Maleizen (15.30u en 16.30u in wijkontmoetingscentrum De Rank). Hij putte voor zijn keuze - Lodder met zijn ketting! - onder meer uit de omvangrijke verzameling volksverhalen die door Lieve Vandaele in het begin van de jaren '80 werd verzameld voor haar scriptie "Volkskultureel erfgoed van Overijse (Maleizen)". Ter inzage en (binnenkort) uitleenbaar in de bibliotheek.

IN DE KIJKER: afdelingen en diensten van uw bib in de spots

"E-boeken in de bib"-project wordt stopgezet

Uw bib startte ongeveer een jaar geleden - samen met een 200-tal andere Vlaamse openbare bibliotheken - met het uitlenen van e-boeken. Er waren echter belangrijke tekortkomingen aan het project - technische problemen met de leesapp en een te beperkte collectie - wat ervoor zorgde dat "e-boeken in de bib" een relatief matig succes kende. Er werd beslist om het project niet te verlengen, en op zoek te gaan naar een nieuwe, meer stabiele technologische oplossing en ook om de andere lessen uit het pilootproject te valideren. In 2016 wordt dan gestart met een vervolgproject: een e-boekendienst die aansluit bij de noden en wensen van de bibliotheekgebruiker en die een echte meerwaarde is voor de bibliotheek.

De einddatum van het project is dus 5 mei.  Vanaf 6 mei stopt het lezen en lenen via de app. De app verdwijnt niet van het toestel, maar kan verder alleen offline gebruikt worden. Indien u nog ongebruikt leentegoed zou hebben dan neemt u dit best zo snel mogelijk op. E-boekenkaarten zijn nog te koop in de bib maar houd rekening met de beperkte houdbaarheidsdatum.

AGENDA: uw bibliotheek van dag tot dag

  • De leesgroep van de bib komt samen op vrijdag 24 april. We bespreken "Stukken van mensen", het eerste deel van Leonard Nolens' "Dagboek van een dichter" (de jaren 1979-1982). Aanvang 14.00u
  • We lezen voor op de familiepicknick in het kader van de Week van de Opvoeding op zondag 26 april - Kamp Kwadraat, om 11.30u - en op woensdag 29 april en 27 mei, telkens om 14u30, in de bibliotheek
  • De bibliotheek is gesloten in het Paasweekend (4,5 en 6 april), op 14 mei (O.H.Hemelvaart) en in het Pinksterweekend (24, 25 en 26 mei)


Contactgegevens
Gemeentelijke Openbare Bibliotheek
Begijnhof 13
3090 Overijse
T 02 687 57 18
E overijse@bibliotheek.be
Openingsuren
Maandag en woensdag van 14u00 tot 20u00
Dinsdag van 14u00 tot 18u00
Donderdag van 09u30 tot 11u00 en
14u00 tot 20u00
Zaterdag en zondag van 09u30 tot 12u30
Wens je deze nieuwsbrief niet meer te ontvangen? Dan kan je je hier uitschrijven