Gemeente Overijse

Overijse doet mee aan LIP IJsevallei

31-08
Overijse doet mee aan LIP IJsevallei

Om de natuurlijke troeven van de gemeente te versterken start Overijse, in samenwerking met de Vlaamse Landmaatschappij en de gemeente Hoeilaart, een landinrichtingsproject rond de IJsevallei. 


Overijse stapt mee in dit project van de Vlaamse Overheid omdat het aansluit bij het doel om het landelijk karakter en groene open ruimte van Overijse zo veel mogelijk te behouden en zelfs te versterken.


Het LIP Ijsevallei zal de beschikbare ruimte in het gebied opnieuw bekijken. Zo komt er 30 hectare extra groen bij dankzij de uitbreiding of herinrichting van natuur- en parkgebieden. De natuurlijke loop van de Ijse en de Nellebeek wordt op een aantal plaatsen opnieuw hersteld. Ook worden 9 vijvers opnieuw aangelegd, op een ecologische manier.

De open ruime staat in heel Vlaanderen onder druk, zeker in steden en randstedelijk gebied. Om die reden zet de Vlaamse overheid, samen met de betrokken gemeentes, in op projecten die niet alleen ons landschap en onze landbouw, maar ook onze ontspanningsmogelijkheden, onze infrastructuur en ons cultureel erfgoed verbeteren. Bewoners hebben plekken nodig waar ze kunnen ontspannen, kinderen moeten in het bos kunnen ravotten, en tussen de landbouwgebieden moeten mensen kunnen wandelen en fietsen. Een ook de natuur zelf moet leefbaar, veilig en gezond blijven. Het LIP Ijsevallei zal de biodiversiteit bewaren, en geeft ruimte aan de natuur om zich verder te blijven ontwikkelen.