Gemeente Overijse

Definitieve plannen atletiekpark goedgekeurd

11-01
Definitieve plannen atletiekpark goedgekeurd

De verouderde atletiekpiste wordt omgevormd tot een multifunctioneel, hoogstaand trainingspark waar sportclubs, individuele sporters en scholen zich in zullen kunnen uitleven tijdens trainingen en wedstrijden. 


Het college van burgemeester en schepenen keurde recent de definitieve plannen voor het nieuwe atletiekpark op Den Heurk goed. Als alles volgens plan gaat, starten de vernieuwingswerken in mei 2018 en zullen ze in het najaar afgerond zijn.

 

De atletiekvoorzieningen op de site Den Heurk krijgen een grondige update. In samenspraak met een expertengroep met vertegenwoordigers van lokale sportclubs, de sportraad en professionelen, stelde studiebureau J2F Sport een ambitieus plan op. De gravelpiste die er nu ligt, wordt vervangen door een synthetische piste met 4 banen over 350 meter. Daarnaast komt ook een sprintzone van 110 meter en twee extra opwarmingsbanen aan de binnenkant van de piste.

 

Ook voor andere atletiekdisciplines is er plaats. Er komt infrastructuur voor zowat alle kampnummers: kogelstoten, speerwerpen, verspringen, discuswerpen, hoogspringen en polsstokspringen. De blikvanger van de infrastructuur wordt echter een sprinthelling in combinatie met een powerhill (trappenstructuur), uniek in België. De sprinthelling gaat bij benadering 50m omhoog en opnieuw naar beneden met verschillende stijgingspercentages en is ideaal voor trainingen op explosiviteit, kracht en loopsnelheid. Voor de opbouw van dit uniek gedeelte werd beroep gedaan op wetenschappelijk onderzoek. 

 

Het atletiekpark is er zowel voor clubs en scholen als individuele sporters. De site kan afgehuurd worden voor trainingen, lessen of evenementen. Op momenten dat het park niet verhuurd wordt, zorgen een toegangspas en automatische toegangscontrole ervoor dat het park ook door individuele sporters en inwoners gebruikt kan worden. Het atletiekpark is in eerste instantie ontworpen als een hoogstaande trainingsinfrastructuur, er kunnen echter ook atletiekwedstrijden op georganiseerd worden. Ledverlichting zorgt ervoor dat er ook 's avonds getraind kan worden.

 

De nabijheid van de vernieuwde Zuidflank, waar onder andere ruimte voorzien wordt voor een looppad en een skatepark, zorgt ervoor dat de sportsite Den Heurk een ontmoetingsplaats voor vele sporters van binnen en buiten de gemeente kan worden. Er zal op Den Heurk geen plaats meer zijn voor een voetbalveld. Het huidige voetbalveld wordt vervangen dooreen gloednieuw synthetisch voetbalveld op de Hagaard-site