Gemeente Overijse

Nieuwe maatregelen tegen verspreiding vogelgriep

10-02
Nieuwe maatregelen tegen verspreiding vogelgriep

Nu ook ophokplicht voor hobbyhouders van pluimvee en vogels na geval van vogelgriep bij particulier in Lebbeke. Er is geen risico wat betreft de consumptie van pluimveevlees en eieren.

 

Voor hobbyhouders van pluimvee en andere vogels in België zijn deze voorzorgsmaatregelen verplicht:

  • Je moet al je pluimvee en vogels ophokken of afschermen. Dat kan door je dieren op te sluiten in hun hok of in een gebouw. Het is ook mogelijk om de dieren buiten te houden, maar dan moeten ze door bijvoorbeeld gaas of netten afgesloten worden van wilde vogels.
  • Je moet de dieren binnen voederen en drinken geven zodat contact met wilde vogels onmogelijk is. Zeker geen water als drinkwater geven dat ook toegankelijk is voor wilde vogels.

 

Daarnaast zijn alle markten en verzamelingen van pluimvee en andere vogels tijdelijk verboden, om eventuele besmettingen met vogelgriep in de hobbysector geen kans op verspreiding te geven.

 

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) neemt deze maatregelen in de eerste plaats om alle in gevangenschap gehouden vogels maximaal te beschermen tegen vogelgriep. Deze vogelziekte is zeer besmettelijk, pijnlijk en dodelijk voor de dieren.

 

Vragen?

Kijk op www.favv-afsca.fgov.be/dierengezondheid/vogelgriep/ of draai het nummer 0800 99 777.