Vanaf 2026 zullen de middelen voor de ondersteuning van buitenschoolse opvang en activiteiten voor kinderen en jongeren tussen 2,5 en 12 jaar via de gemeente worden verdeeld. Met het zogenaamde BOA-decreet wil de Vlaamse regering de regie bij de lokale besturen leggen zodat alle lokale spelers (cultuur, welzijn, sport, jeugd, scholen, ...) zo goed mogelijk samenwerken en samen een overkoepelend aanbod kunnen afstemmen op elkaar.
Het doel is om onze kinderen en jongeren zo veel mogelijk keuzes aan te bieden om hun vrije tijd zo goed mogelijk in te vullen. Het gaat dan over alles wat onder 'vrije tijd' kan vallen: hobby's en sport na school en in het weekend, jeugdbewegingen, vakantiekampen, ... en evengoed hoe je in je eigen buurt of tuin kan spelen of hangen.
Om dit op een goede en billijke manier te doen en de juiste ondersteuning aan te bieden, is een uitgebreid traject nodig. Dar zijn we nu mee bezig.
Het traject
In kaart brengen huidige aanbod
Door middel van een online bevraging (looptijd: mei 2024) kregen we via de aanbieders van buitenschoolse opvang of initiatieven (zoals organisatoren van vakantiekampen, jeugdverenigingen, sportclubs, BKO, ...) zicht op het huidige aanbod. Op basis hiervan kregen we zicht op spreiding, periodes, voor welke leeftijden er veel of weinig aanbod was, ....
Op zoek naar de noden
Nu proberen we de noden bij verschillende partijen (de kinderen zelf, ouders, scholen, aanbieders) in kaart te brengen. Wat willen kinderen zelf graag doen na school? Waar hebben ouders nood aan? Hoe kunnen we het beter maken voor organisatoren?
Om die noden te ontdekken worden er tussen de zomer en oktober 2024 verschillende focusgroepen opgezet. Per doelgroep zitten we samen om te achterhalen wat er leeft.
Doelgroepen
We kijken naar de noden bij alle betrokken partijen: kinderen, (groot)ouders, scholen en aanbieders van buitenschoolse opvang. Om de kinderen goed te kunnen bevragen, gingen we tijdens de zomer langs op het speelplein en IBO. Hier gingen we aan de hand van een tekening in gesprek met een 55-tal kinderen en jongeren (tussen de 4 en 14 jaar).
Tijdens de maanden september en oktober organiseren we nog focusgesprekken met ouders, aanbieders en de scholen.
Focusgroepen voor ouders en aanbieders
Wil je als ouder je stem laten horen? Of denk je als aanbieder graag mee?
Hieronder kan je de verschillende data van de focusgesprekken terugvinden, met een inschrijflink.
- focusgroep aanbieders
- focusgroep ouders
- focusgroep scholen (niet op inschrijving)
Opgelet! We proberen tijdens de focusgroepen een zo'n divers mogelijke groep samen te stellen. Het is dus niet zo dat omdat je inschreef ook per definitie kan aansluiten. Wij nemen dus zeker nog contact met je op.
Vorm geven van een visie op Buitenschoolse opvang en initiatieven
Na de focusgroepen kan het werken richting een visie beginnen. We hopen deze in het begin van 2025 rond te krijgen. Meer info hierover volgt nog.
Heb je vragen of wil je meer informatie?
Dan kan je terecht bij Filip Tollet (filip.tollet@overijse.be) of Fara Elsen (fara.elsen@overijse.be). Je kan hen ook bereiken via 02 687 60 40.