KLAP, een belevingsonderzoek

Waarover en hoe?

In het voorjaar van 2023 voerden we een belevingsonderzoek bij kinderen en jongeren onder de naam KLAP. Vanaf de krokusvakantie tot en met de Paasvakantie trokken we met Klap naar Spocje, IBO, speelpleinen, speelterreinen, evenementen en alle scholen in Overijse om hen te bevragen. Afhankelijk van de plaats, de groep en het onderwerp verliep dat door middel van een klasgesprek, een activiteit, een persoonlijk interview of een kort spelletje. Er werd letterlijk verslag genomen en dit wordt anoniem verwerkt.

We hebben in totaal 425 kinderen en jongeren van alle leeftijden tussen 0 en 18 jaar bevraagd en we zijn in elke hoek van Overijse langsgegaan. Het doel is niet om een statistisch representatief onderzoek te voeren maar een diepgaand, kwalitatief onderzoek waarin we de ervaring van de jeugd naar boven willen brengen. We vroegen hen zelf hoe ze de uitdagingen om Overijse kindvriendelijker te maken zouden aanpakken. Zij zijn zelf expert van hun leefwereld. Zij zijn dus het best geplaatst om invulling te geven aan deze prioritaire uitdagingen voor de gemeente:

  1. Hoe kunnen we publieke plekken voor kinderen en jongeren creƫren die nabij, bereikbaar, veilig, toegankelijk en proper zijn?
  2. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat kinderen en jongeren over voldoende vertrouwenspersonen beschikken, binnen en buiten het gezin?

Resultaat

Hieronder kan je per thema de conclusies van het onderzoek nalezen. Benieuwd naar hoe het er aan toeging? Neem dan zeker eens een kijkje bij de foto's.

Deze input wordt de basis om tijdens de zomer een visie uit te werken voor een kindvriendelijk Overijse in 2030. De visie wordt in het najaar uitgewerkt tot een strategie met concrete acties.