Podcast Overijse '40-'45

Hier kan je luisteren naar de herinneringen van Overijsenaren uit WOII. Ze waren allemaal nog erg jong toen de oorlog uitbrak. Sommige verhalen zijn heldere aandenkens, maar vaak zijn het overleveringen die door het veelvuldig navertellen, zijn blijven plakken.

Hoe ze dat alles als kind beleefd hebben en wat ze zich nog juist kunnen herinneren, ontdek je in deze podcastreeks. 

Afleveringen verschijnen wekelijks

Steeds op zaterdag

6 afleveringen in totaal

Laatste podcastaflevering op 6 november

Downloadlink onderaan de pagina

Aflevering 1: Andrea

Andrea was een kind met twee namen. Haar vader heette Jules Depré, maar werd vermoord op de dag van de bevrijding. Op dat moment was Andrea nog maar 3 jaar oud. In deze podcast vertelt ze hoe haar vader juist om het leven kwam en wat voor man hij eigenlijk was. 

Aflevering 2: Jan en Nicole

Jan en Nicole uit Jezus-Eik wonen in het ouderlijk huis van Nicole. Ze hebben beiden heel hun leven in datzelfde dorp gewoond en er kleven nog enorm veel herinneringen uit WOII aan die plek. Hoe ze op de vlucht sloegen en 's avonds de ratten en vlooien voelden krioelen, hoe streng de oorlogswinters waren en hoe de pastoor van het dorp door zijn preek tegen de Duitse bezetter naar een concentratiekamp werd afgevoerd. Wil je hier graag meer over weten? Luister dan naar de 2de aflevering van onze podcastreeks. 

Aflevering 3: Françoise

Françoise Michiels woonde vroeger naast de Côte d’Or fabriek in Anderlecht. Haar vader was de eigenaar van dat grote bedrijf en zoals het de gegoede burgerij behoorde in die periode, bracht de familie Michiels haar zomers door in de Druivenstreek. De familie bezat de gele villa in Maleizen, waar Françoise als kind erg graag vertoefde. Zelfs tijdens WOII genoot ze van de zomers in Overijse. Maar ze weet ook nog goed hoe Duitse soldaten heel het domein inpalmden, terwijl de tuinman die het landgoed rond de villa onderhield, een lappenpop van Hitler maakte om die voor het grote huis te laten bengelen. Benieuwd naar haar verhaal? Je vindt de 3de aflevering onderaan deze pagina.

Aflevering 4: Frans

Frans woonde tijdens de oorlog op een wijk die bekend staat als 'Den Bisdom'. Het domein daarrond, werd door de bezetter ingepalmd. De bewoners van Den Bisdom hadden daarom bepaalde tekens afgesproken, om mekaar te waarschuwen wanneer de Gestapo langskwam. Zo moest de moeder van Frans, dan de lakens uitschudden vanuit het bovenraam. Dan wist iedereen meteen dat er gevaar op de loer lag. De jonge kinderen verstopten zich en stonden op de uitkijk. Maar één keer hebben ze bij de moeder van Frans en zijn buurmeisje meegenomen.

Credits: Deze podcastreeks werd gemaakt voor het lokaal bestuur van Overijse.

Opnames, montage en voice over door Marieke Rimaux

Muziek en mixage door Marie De Broeck

Audio