Aanvraag voor het bekomen van nieuwe codes voor je elektronische identiteitskaart

 
Dankzij jouw elektronische identiteitskaart kan je een document digitaal ondertekenen en je identiteit bewijzen op het internet. Om misbruik te vermijden zijn deze mogelijkheden, net zoals bij een bankkaart, beveiligd met een pincode. Bij elke elektronische identiteitskaart, vreemdelingenkaart of kids-ID (vanaf 6 jaar) hoort een pin- en een pukcode. 

Voorwaarden

Enkel inwoners uit Overijse kunnen nieuwe codes aanvragen in Overijse.

Ben je niet ingeschreven in Overijse, richt je dan tot de gemeente waar je wel ingeschreven bent.

Als er een adreswijziging lopende is, zal je nieuwe codes moeten aanvragen in de gemeente waar je op dat ogenblik nog officieel bent ingeschreven.

Procedure

Je bent je pincode kwijt maar je beschikt wel nog over je pukcode

Bij de aanmaak van je nieuwe elektronische identiteits- of vreemdelingenkaart heb je van de kaartproducent een brief met de pin- en pukcodes ontvangen.

Indien je nog in het bezit bent van de pukcode, dan kan je je pincode laten resetten en hoef je geen nieuwe pukcode aan te vragen. Een afspraak voor het aanvragen van een nieuwe pincode kan je hier maken.

Je bent zowel je pincode als je pukcode kwijt

Ben je jouw pin- en pukcode kwijt, dan kan je een herdruk van de pukcode online aanvragen via het e-loket. De aanvraag van een nieuwe pukcode duurt ongeveer 2 weken. De dienst Burgerzaken verwittigt je en via www.overijse.be/afspraak kan je nadien een afspraak maken om langs te komen om de pukcode te activeren. Wanneer je je nieuwe codes 2 maanden na de aanvraag niet hebt afgehaald, worden ze vernietigd.

Je kent nog je pincode maar wilt deze wijzigen

Is je pincode nog geldig en wil je deze zelf wijzigen? Steek dan je identiteitskaart in je kaartlezer en wijzig je pincode met het programma 'eID viewer'. Het programma eID viewer kan je via https://eid.belgium.be/nl downloaden.

Wat meebrengen

Je hebt je pukcode nog in je bezit? Om je pincode te resetten, breng je mee:
  • je identiteitskaart
  • je pukcode

Je hebt nieuwe codes aangevraagd? Dan breng je mee:

  • je identiteitskaart

Afspraak

Pukcode aanvragen

Pukcode activeren

Pincode wijzigen/deblokkeren