De oorsprong van onze taal en cultuur - Door Danny De Cock

Bezoekerscentrum Dru!f
  • dinsdag 7 november 2023 van 19:00 tot 21:00
  • donderdag 9 november 2023 van 14:00 tot 16:00
De spreker, Danny De Cock, studeerde kunstgeschiedenis na zijn internationale loopbaan in de petrochemie. In dit kader schreef hij een boek over de Belgische cultuurgeschiedenis: “Van Oerknal over Icarus tot Panamarenko”. Daarin duidt hij alle kunststijlen uit onze cultuur. Hij verbindt ze met elkaar en plaatst ze in de context van de politieke en maatschappelijke geschiedenis. Deze lezing grijpt terug naar het prille begin, de oorsprong van die cultuur en taal.

De wieg van de mensheid stond in Afrika, toch? Hoe komt het dan dat wij wit of blank zijn? Wie waren onze voorouders en waar kwamen ze vandaan? Hoe evolueerde hun cultuur van eenvoudige werktuigen en gebruiksvoorwerpen naar creatieve kunstobjecten?

Waarom en wanneer zijn ze dan naar hier gekomen? Welke taal spraken ze? Waren onze voorouders misschien Kelten? Hoe komt het dan dat wij vandaag een Germaanse taal spreken? Wat is de oorsprong van de taalgrens en waarom spreken we Nederlands in Vlaanderen en Frans in Wallonië?

Al deze vragen over de oorsprong van onze cultuur en taal worden beantwoord in een bevattelijke lezing van ongeveer 1.5 tot 2 uur aan de hand van een geïllustreerde powerpoint presentatie. Daarna volgt er gelegenheid tot vragen en/of discussie.

Deze lezing is een samenwerking tussen het Davidsfonds en de gemeente Overijse.

Locatie

Bezoekerscentrum Dru!f
Waversesteenweg 2 , 3090 Overijse

Prijs

  • gratis

Leeftijd

vanaf 18 jaar