Thuis in Overijse

Bezoekerscentrum Dru!f
 • zondag 21 april 2024 10:00 tot en met vrijdag 31 mei 2024 17:00

De Heemkundige kring De Beierij van IJse v.z.w. viert in 2024 zijn gouden jubileum. Vijftig jaar al zet de kring zich in om het verleden van Overijse in kaart te brengen, het erfgoed van ons dorp te beschermen en talloze enthousiastelingen te verenigen rond zeer uiteenlopende thema’s over het reilen en zeilen in het dorp doorheen de eeuwen.

De Beierij koos ervoor om ons dorp, Overijse, onze ‘thuis’, doorheen de eeuwen in de kijker te zetten. We nemen u mee op tocht door het Isca uit de oudheid en de middeleeuwen toen het een thuis was voor ridders te paard die in een statige waterburcht leefden. De tentoonstelling brengt u ook naar het woelige Overyssche uit vorige eeuwen waar thuis zijn te vaak betekende in oorlog leven, je thuis verliezen en bang afwachten of er volgende winter nog wat te eten zou zijn. Naar een verleden waarin thuis zijn al eeuwen betekent ook gewoon naar school te kunnen gaan, of ietwat specialer, trots deel uit te maken van de schuttersgilde en je voor te bereiden op grootse schuttersfeesten. Sommigen, zoals Justus Lipsius, zagen Overijse als thuishaven waar ze hoopten tot rust te komen ver van de drukte in de stad.

We nemen u ook mee naar een feestend Overijse met een rijke traditie van processies, stoeten en plezier makende dorpelingen in hun vertrouwde ‘stameneijs’ of dorpscafés. Begin 20ste eeuw was nog veel meer dan vandaag heel het dorp een thuis waar iedereen iedereen kende en men slechts zelden zijn vallei of wijk verliet. Thuis was toen niet enkel de woning met enkele druivenserres, maar ook de pastoor, de kerk, de meesters op school, de ‘mamèrekes’, de huisdokter die je op zijn paard kwam opzoeken of de waterbron waar je de was kon gaan spoelen.

Voor tientallen generaties Overijsenaren gold de regio als een thuis die er altijd zou zijn en toch over meer dan tweeduizend jaar tijd behoorlijk veranderde. Laat u verrassen door de schitterende evolutie die Overijse doormaakte!

De tentoonstelling is te bekijken vanaf zondag 21 april 2024 tijdens Erfgoeddag, tot en met vrijdag 31 mei 2024 in Dru!f en op de eerste verdieping van Den Bonten Os te Overijse, Waversesteenweg 2. Openingsuren: Vrijdagen van 13 tot 17 uur. Zaterdag, zondag en feestdagen van 10 tot 18 uur. Allen welkom!

Wanneer

Openingsuren

 • vrijdag
  13:00 tot 17:00
 • zaterdag
  10:00 tot 18:00
 • zondag
  10:00 tot 18:00

Locatie

Bezoekerscentrum Dru!f
Waversesteenweg 2 , 3090 Overijse

Prijs

 • gratis

Organisatie

Heemkundige Kring De Beierij van IJse vzw
Waversesteenweg 2 bus 2 , 3090 Overijse