Het Nieuwstedelijk : Hitler is dead, i repeat, Adolf Hitler is dead

Koop tickets
  • vrijdag 3 december 2021 van 20:30 tot 22:00
Hitler is dead, I repeat, Adolf Hitler is dead. Met deze woorden opende BBC World Radio op 30 april 1945. Hitler is dood. Zijn voornaamste secondanten Goebbels en Himmler hebben zich van het leven beroofd. Al snel vallen Goering en Speer in handen van het Westen. De As van het Kwaad is overwonnen, de wereld ligt in puin. Er moet aan een opkuis begonnen worden, en schuldigen moeten worden gestraft.

Tegen de achtergrond van een stad in puin, pogen vier jonge geallieerde medewerkers een moraal te ontwikkelen voor de toekomst. Tussen de beklaagden onderling ontstaan intussen spanningen en meningsverschillen. Want de overlevingsstrategie van de een betekent het doodvonnis voor de ander. Hitler is dood. Maar de bittere erfenis die hij nalaat is enorm.

CREDITS

Stijn Devillé tekst & regie
Warre Borgmans, Dirk Buyse, Kris Cuppens, Janne Desmet, Jos Geens, Pieter Genard, Maarten Ketels, Sara Vertongen & Tom Van Bauwel spel
Geert Waegeman, Han Stubbe e.a. muziek
Els Theunis, Ruth Mariën dramaturgie & research
Joëlle Meerbergen kostuum
Bart Van Merode scenografie
Viktor Thys & Bernard Peeters techniek

oorspronkelijk gecreëerd in coproductie met ARSENAAL/LAZARUS in samenwerking met de Operadagen Rotterdam, met de steun van het Vlaams Fonds voor de Letteren

Hitler is dead,… komt tot stand met de steun van de Tax Shelter maatregel van de Belgische federale overheid en Gallop Tax shelter

PERS

Hitler is dood is boeiend van begin tot eind, schurend, spannend, zelfs ondanks het feit dat de afloop gekend is. Het is sterk van opbouw, helder en gecondenseerd van taal. Het is noodzakelijk theater dat ons geïmponeerd en geraakt heeft. (Juryrapport Taalunie Toneelschrijfprijs)

Boeiende voorstelling over de Neurenberg-processen. Wie heeft schuld, wie niet? De schrijver en regisseur Stijn Devillé zet u aan het denken. (Wouter Hillaert in De Standaard)

Hitler is dood is majestueus muziektheater dat een vlijmscherp portret van machtsmisbruik schetst. **** (Els Van Steenberghe in Knack)

straf docudrama **** (Liv Laveyne in De Morgen)

Rechtbankdrama dat zowel documentair als theatraal grote indruk maakt.  *** (Evelyne Coussens in Zone Magazines)

Goed gespeeld, goed gezegd. Zonder pathos, zonder overdrijving. Puur theater. (Johan Thielemans op Klara)

Website Het Nieuwstedelijk

Locatie

CC Den Blank
Begijnhof 11 , 3090 Overijse

Prijs

  • Basistarief 18
  • ABO 14
  • KASSA 18
  • VVK 16

Reserveer

Leeftijd

vanaf 18 jaar

Organisatie

CC Den Blank
Begijnhof 11 , 3090 Overijse

Niveau Nederlands

Je begrijpt en spreekt vlot Nederlands. Je moet weinig inspanningen doen om de taal te begrijpen
Taaliconen helpen anderstaligen een geschikte activiteit, workshop of cursus te kiezen.

Meer info