Bescherm onze bijen en hou je ogen open voor de Aziatische hoornaars

Maak een melding telkens als je een Aziatische hoornaar ziet en help mee om onze bijen te beschermen.

Hoe maak je een melding?

Eerst ga je naar de website van Vespa-Watch. Hier kan je je melding doorgeven. Je kan kiezen uit een hele lijst aan insecten en waarnemingen: de Aziatische of Europese hoornaar, de hommel, de wesp of een volledig nest van een hoornaar. Vooral de nesten zijn belangrijk. Weet je niet goed wat je exact hebt gezien, dan kan je meer informatie vinden op de identificatie-pagina. Een Aziatische hoornaar is kleiner dan de Europese en heeft een zwart lichaam en een zwarte kop. De Europese hoornaar is groter en heeft een geel-bruin lijf met een bruine kop. 

Waarom doe je mee?

Vespa-Watch wil de invasie van de Aziatische hoornaar monitoren met behulp van burgerwetenschappers en imkers. De Aziatische hoornaar werd in 2011 per ongeluk in ons land geïntroduceerd en is gevaarlijk omdat ze jaagt op onze bijen. De bijen zijn niet opgewassen tegen de Aziatische hoornaar omdat ze hem niet herkennen, in tegenstelling tot de Europese hoornaar. Door de impact die de hoornaar heeft op onze biodiversiteit is het van belang om het insect goed in de gaten te houden.

Wie kan meedoen?

Iedereen kan vrijblijvend meedoen en meldingen maken. Je hebt een computer nodig om je observatie en foto te uploaden op de website. 

Website

https://vespawatch.be/