Bloemengemeente 2020-2021

Vorig jaar werden we uitgeroepen tot Groen- en Bloemengemeente van Vlaanderen. Helaas moesten we door corona onze geplande feestelijkheden uitstellen. Gelukkig werd onze titel met een jaar verlengd. Daarom zetten we in 2021 een heel jaar de bloemetjes buiten! Al onze fleurige acties en activiteiten ontdek je op deze pagina. Op de planning: workshops, wandelingen, een pompoenwedstrijd en nog veel meer.

Bekroning

Elk jaar beloont de Vereniging voor Openbaar Groen (VVOG) de Vlaamse gemeenten en steden met het beste groenbeleid. En elk jaar scoort onze gemeente goed! Begin 2020 kregen we voor de vierde keer op rij de maximumscore van drie bloemensymbolen in de categorie bloemenprojecten. Voor het eerst behaalden we ook één bijensymbool voor bijenvriendelijke acties. Als kers op de taart werden we bekroond tot Groen- en Bloemengemeente van Vlaanderen. Een hele eer, die meestal weggelegd is voor grotere steden. Onze duurzame aanpak in ons groenbeleid, zoals de keuze voor meer vaste beplanting die de winter overleeft en terugkomt, wist de jury van de VVOG te overtuigen.

Europese wedstrijd

Met de titel van Bloemengemeente mogen we de bloemetjes dit jaar ook internationaal buiten zetten als Vlaamse vertegenwoordiger op de Entente Florale Europe. In deze Europese groenwedstrijd voor steden en gemeenten nemen we het op tegen 5 andere kandidaten uit Tsjechië, Duitsland, Hongarije, Ierland en Oostenrijk. Eind juni komt een jury naar Overijse om ons te beoordelen. Eind september kennen we de winnaar. Door corona is het helaas nog niet zeker of deze internationale wedstrijd in 2021 zal kunnen doorgaan.

Overijse plant zich voort: doe mee!

We willen onze bekroning een jaar lang in de kijker zetten. We doen extra ons best om alle openbare plaatsen in de bloemetjes te zetten, maar ook jij kan ons helpen!

Gratis bloemenzaad

Zoals elk jaar kan je gratis bloemenzaad verkrijgen. We voorzien 5.000 zakjes, vijf keer meer dan gewoonlijk. Afhalen kan in AC De Vuurmolen, maar ook op onze activiteiten en evenementen zal een infostand staan waar je bloemenzaad kan krijgen (onder voorbehoud van de coronamaatregelen).

Gratis pompoenplantje

We delen op onze activiteiten en evenementen ook waardebonnen voor een pompoenplantje uit, die je kan inwisselen op de Bloemenmarkt op 9 mei. De plantjes kweek je zelf op voor de pompoenwedstrijd in het najaar. De grootste en meest creatieve pompoenen vallen er in de prijzen.

Gratis geboorteboom

Alle ouders van pasgeboren kinderen en adoptiekinderen zullen vanaf dit jaar een geboorteboom kunnen bestellen om te planten in hun eigen tuin. Voor ouders zonder tuin bekijken we momenteel de alternatieven. Zodra we met deze actie starten, ontvangen de ouders meer informatie in de bus.

Huwelijksplant

Trouw je dit jaar? Dan ontvang je van ons een plant om jullie huwelijk extra in de bloemetjes te zetten.

Hulp lokale scholen

We roepen ook de hulp in van de lokale scholen: de leerlingen van de Vrije Basisschool Maleizen zullen mee een bloemenweide aanleggen in het grasland achter Blauwendries. De leerlingen van het GITO gaan dan weer bijenhotels maken.

Activiteiten en evenementen

Onze titel is binnen, en daar zal je ook op heel wat activiteiten en evenementen niet kunnen naast kijken. Zo staan er een aantal activiteiten gepland die volledig in het thema Bloemengemeente zullen zijn, en op heel wat evenementen zal je onze infostand met gratis bloemenzaad en waardebonnen voor een pompoenplantje kunnen terugvinden. Of misschien spot je wel een blikvanger in de openbare ruimte... Uiteraard is deze planning afhankelijk van wat de coronamaatregelen toelaten. Meer info per activiteit en evenement wordt aangevuld zodra de details bekend zijn.

 

Dit is een dynamisch overzicht: de planning wordt aangevuld en aangepast op basis van wat de coronamaatregelen toelaten. Hou deze pagina dus regelmatig in de gaten voor updates.

 

Activiteit/EvenementDatum
Aanplanting Tuttenboom centrum25 februari 2021
Online Infoavond Provinciaal Groepsaanbod25 februari 2021
Van zaadje tot prachtige kruidentuin (online)3 maart 2021
Botanisch illustreren (online)7 maart 2021
Zwerfvuilactie28 maart 2021
Botanisch illustreren (online)31 maart 2021
Brabantse pijl14 april 2021
Buitenspeeldag21 april 2021
Heropening bezoekerscentrum Dru!f23 tot en met 25 april 2021
Familiepicknick25 april 2021
Bloemenmarkt 9 mei 2021
Plukwandeling2 mei 2021
Kamp Relax20 juni 2021
Druivenfeesten20 tot en met 25 augustus 2021
Druivenkoers26 augustus 2021
Open Monumentendag12 september 2021
WK Wielrennen24 tot en met 26 september 2021
Dag van de trage wegen16 en 17 oktober 2021
Pompoenwedstrijd 24 oktober 2021
Druivencross31 oktober 2021