Project Brabantse Wouden: een nationaal park in onze achtertuin

Kunnen het Hallerbos, het Zoniënwoud en het Meerdaalwoud uitgroeien tot een groot nationaal park? De Brabantse Wouden hebben er in elk geval de capaciteit voor. 

Meer dan 10.000 hectare waardevolle natuur

Tussen het Hallerbos, het Zoniënwoud en het Meerdaalwoud vind je robuuste bossen, kronkelende rivieren en open velden. Samen goed voor meer dan 10.000 hectare waardevolle natuur. De natuurlijke meanders van de Dijle, Laan en IJse zorgen er voor een klimaatbestendig landschap vol levende natuur. Als je uit de riviervalleien klimt, kom je op het Brabants plateau waar de mooiste holle wegen diep in het landschap snijden.

Welkom in de Brabantse Wouden!

Uniek in België

De Brabantse Wouden zijn de mooiste en oudste wouden van ons land:

 • Met wel 10.000 dikke eiken en beuken met een stamomtrek van meer dan drie meter. Monumentale bomen
 • Met prachtige lentebloemen. Zoals de bosanemoon, wilde hyacint en slanke sleutelbloem, die prachtig kleuren in het voorjaar.
 • Met meer dan 230 kilometer holle wegen. In Bertem, Huldenberg, Overijse en Tervuren – op het Brabants plateau - snijden ze diep het landschap in. En in de flanken voelen zeldzame soorten als de eikelmuis, das, sleedoornpage, vliegend hert en geelgors zich thuis.
 • Waar rivieren spectaculair meanderen. De natuurlijke meanders van de Dijle, Laan en IJse vertragen hun snelheid, herbergen hierdoor veel water en zijn zo een zegen voor het klimaat.
 • Doordrongen van geschiedenis. Erfgoed en verhalen om te ontdekken. Want wie kent er het Kasteel van Beersel niet? Of het AfricaMuseum in Tervuren?  
 • Waar boeren zorgen voor gezond voedsel, natuur en weidse landschappen.

Kandidaat Nationaal Park

Samen met de provincie Vlaams-Brabant, het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB), de Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud, de Koninklijke Schenking en de gemeenten Beersel, Bertem, Bierbeek, Halle, Hoeilaart, Huldenberg, Kortenberg, Leuven, Linkebeek, Oud-Heverlee en Tervuren streven we als gemeente naar een erkenning voor het gebied als nationaal park.

Op 19 april 2021 lanceerde de Vlaamse Overheid de oproep voor kandidaat Nationale Parken en Landschapsparken. Op 15 september 2021 dienden we samen met alle partners onze kandidatuur Nationaal Park Brabantse Wouden in onder de vorm van een conceptnota. Uit tien kandidaten werden vervolgens door een onafhankelijke jury 6 kandidaat parken geselecteerd voor indiening van een finale kandidatuur in een tweede ronde, waaronder ook het Nationaal Park Brabantse Wouden. De laatste rechte lijn is ingezet!

Meer info over de Nationale Parken in Vlaanderen lees je op de website van het Agentschap Natuur en Bos.

Op 25 april 2023 keurde de gemeenteraad ook de samenwerkingsovereenkomst Nationaal Park Brabantse Wouden goed. Deze samenwerkingsovereenkomst regelt de samenwerking tussen de verschillende partners in aanloop naar de erkenning van het Nationaal Park door de Vlaamse Overheid.

Ondertussen werken we met alle partners samen aan een masterplan met heel concrete voorstellen om de natuur te verbinden, met plaats voor landbouw, recreatie en wonen. We hopen om eind 2023 de erkenning in de wacht te slepen.

Waarom een Nationaal Park?

Door versnippering staat de streek onder druk. Ongebreidelde recreatie bedreigt de kwetsbare zones. Een erkenning als Nationaal Park zorgt ervoor dat we de natuur in dit bijzondere gebied beter kunnen beschermen en versterken. Met minder versnippering en meer bos en natuur. En met plaats voor duurzame recreatie en landbouw.

Aan de erkenning als Nationaal Park hangt een structurele ondersteuning vast van de Vlaamse overheid, waarmee experten aangenomen kunnen worden om alle doelen te verwezenlijken.

Help je mee?

 • Heb jij een goed idee voor in het masterplan?
 • Kan jij ons helpen om te reageren op de binnenkomende vragen naar informatie?
 • Wil je de handen uit de mouwen steken met een natuurvereniging?
 • Heb je ambitie als parkranger?
 • Of werk je aan een project in het gebied van de Brabantse Wouden?

Super! Want alle helpende handen zijn meer dan welkom. Laat ons weten hoe jij als bewoner, bedrijf, school, vereniging of landbouwer graag mee je schouders wil zetten onder dit toekomstige nationale park. Mail naar info@brabantsewouden.be

Meer info?

Meer info over dit project vind je op de website van de provincie.

Documenten

 • Flyer_infoavonden_Brabantse Wouden.pdf
  pdf 2,3 Mb
  Downloaden