Cultuurprijzen, Justus Lipsiusprijs en Keizer Karel Folkloreprijs

De Cultuurprijzen, de Justus Lipsiusprijs en de Keizer Karel Folkloreprijs betuigen elk op hun manier dank aan personen of verenigingen die de afgelopen tijd Overijse mee op de (culturele) kaart hebben gezet. Op dinsdagavond 21 november 2023 maakten we, in samenwerking met de Cultuurraad, de laureaten bekend. Na een iets langere pauze omwille van corona, werden de prijzen voor de eerste keer sinds 2019 uitgereikt. 

Cultuurprijzen

De Cultuurprijzen worden uitgereikt door de Cultuurraad. De prijzen zetten personen, organisaties of verenigingen in de kijker die de afgelopen tijd zich extra ingezet hebben voor het culturele leven in onze gemeente. Om de drie jaar reikt de Cultuurraad Overijse de sociaal-maatschappelijke Cultuurprijs en de artistiek-culturele Cultuurprijs uit aan een persoon en een vereniging.

Sociaal-maatschappelijke Cultuurprijs

  • persoon: Eliane Roofthooft. Zij ontvangt de prijs voor haar onvoorwaardelijke inzet voor de inwoners van de door overstromingen getroffen gebieden in Wallonië, via de vereniging Overijse Helpt. Eliane ontvangt een schilderij van kunstenaar Alex Van Bogaert.
  • vereniging: Voedselhulp Overijse. Hun belangeloze inzet in de strijd tegen armoede toont het belang aan van deze toegankelijke, relevante manier van hulpverlening.

Cultureel-artistieke Cultuurprijs

  • persoon: Robert Schoonjans: Hij wordt gelauwerd voor zijn jarenlange inzet als lid en voorzitter van de Koninklijke Harmonie Sint-Martinus. Ook Robert ontvangt een schilderij van kunstenaar Alex Van Bogaert.
  • vereniging: Heemkundige Kring De Beierij. Deze vereniging staat niet stil en organiseert doorlopend heel wat verschillende activiteiten. Ook de herdenking van WO II zetten ze uitgebreid in de kijker met een vertellingen en lezingen, een uitgebreide tentoonstelling, een mooi slotevenement rond bevrijding zelf, ... In 2024 vieren zij hun jubileum, dat we op deze manier alvast een mooie start geven.

Justus Lipsiusprijs en Keizer Karel Folkloreprijs

Het college van burgemeester en schepenen reikt deze prijzen uit. De Justus Lipsiusprijs bedankt een persoon of organisatie die Overijse mee op de (inter)nationale kaart heeft gezet. 
De Keizer Karel Folkloreprijs richt zich op personen of organisaties die ons lokaal erfgoed en geschiedenis mee andere de aandacht blijven brengen. 

Justus Lipsiusprijs

Het college schenkt de Justus Lipsiusprijs aan een (voormalig) inwoner van Overijse die zich lokaal en/of bovenlokaal verdienstelijk maakt op het vlak van wetenschappen, schone kunsten of media. De keuze van het college viel op Piet Van San, die de prijs postuum ontvangt. Piet Van San heeft zich jarenlang ingezet voor het bewaren en vertellen van de geschiedenis van Overijse, onder andere als voorzitter van Heemkundige Kring De Beierij van IJse. Hij was een van de drijvende krachten achter de herdenking van WO II, en schreef ook een aantal boeken over dit thema. Zijn familie ontvangt een kunstwerk van de lokale artiest Carmen Geens.

Keizer Karel Folkloreprijs

Het college reikt de Keizer Karel Folkloreprijs uit aan een persoon of vereniging die zich inzet of heeft ingezet voor het in stand houden van of waarderen van de folklore. Dit jaar mag de vereniging Kzegamoda de prijs in ontvangst nemen. Zij zetten zich, na een pauze, op verschillende manieren in om ons sappig dialect uit Overijse levend te houden. Zo organiseerden ze een revue, gaven ze dialectlessen tijdens SPOCJE, hielpen ze bij de opmaak van de straatnaambordjes van de Steegjeswandeling, …  Kzegamoda ontvangt een geldprijs van 300 euro om hun werking verder uit te bouwen.

Overzicht 

Hier volgt binnenkort een overzicht van alle laureaten van de voorbije jaren.