Renovatiebegeleiding van Klimaatalliantie is groot succes

Al 322 gezinnen kregen renovatiebegeleiding op maat. Tot nu toe lieten al 85 huishoudens één of meerdere werken uitvoeren om hun woning meer klimaatneutraal te maken. Door dit succes besloot de Klimaatalliantie om de ondersteuning van de inwoners verder uit te breiden.

Op 1 mei 2022 gingen de gemeenten Bertem, Hoeilaart, Huldenberg, Overijse en Tervuren samen de strijd aan tegen klimaatverandering: samen vormden ze de Klimaatalliantie Druivenstreek. Deze Klimaatalliantie staat klaar om hun inwoners te ondersteunen bij het verkleinen van hun CO2-uitstoot. Hoe? Door hen te begeleiden bij energetische renovaties en hen te adviseren over zonnepanelen.

Een duurzamere Druivenstreek door gratis renovatiebegeleiding en meer zonne-energie

Dankzij de Klimaatalliantie is er een renovatiebegeleider die gratis advies biedt aan de inwoners uit de Druivenstreek. Zo'n renovatiebegeleider ontneemt zorgen bij de inwoner, wat één van de succesfactoren van het project is. Zo hoef je zelf geen premies of subsidies op te zoeken en te vergelijken. 

De voorbije twee jaar voerde hij al 322 huisbezoeken en 140 warmtescans uit. Na elke huisbezoek maakt hij een renovatieplan op en helpt hij de inwoners bij het vergelijken van offertes en zoeken van financiële ondersteuning. Ondertussen kregen in de Druivenstreek al 44 woningen dakisolatie. Bij 15 huizen werden de muren onder handen genomen en 30 huizen kregen nieuwe ramen of deuren. Met de hulp van de renovatiebegeleider zetten 11 van hen zelfs de stap richting fossielvrije verwarming via een warmtepomp of warmtepompboiler.

De Klimaatalliantie hielp de afgelopen twee jaar ook zo’n 290 inwoners met vragen over zonnepanelen. Volgens de cijfers van Vlaanderen liggen er sinds de komst van de Klimaatalliantie extra zonnepanelen op 3470 daken in de Druivenstreek. Dit is mede te danken aan de inspanningen van de energiecoöperatie Druifkracht.

Wat brengt de toekomst?

Het is duidelijk: de Klimaatalliantie Druivenstreek is een succes. Daarom stelt de Klimaatalliantie een extra renovatiebegeleider aan. Zo kunnen nog meer inwoners ondersteuning krijgen tijdens hun renovatie.

We zien dat de keuze voor warmtepompen nog niet erg populair is bij de inwoners. Toch zal het nodig zijn om af te stappen van gas en stookolie als brandstof voor verwarming om de woningen in de Druivenstreek helemaal klimaatneutraal te maken. Daarom willen we de inwoners graag bewustmaken van de mogelijkheden en meer informeren over de voordelen.”

Waar vind je meer info over dit gratis aanbod?

Wie in Overijse woont en gratis advies wil over energetische renovaties of zonnepanelen, kan terecht op http://www.igo.be/inwoners/energie-renoveren of neemt contact op met Aranka Vandesande, medewerker Klimaatalliantie Druivenstreek via klimaatalliantie@igo.be of 0473 85 97 82.

Gepubliceerd op maandag 3 jun 2024 om 09:26