Mountainbikeroute 'De 2 Valleien'

Beschrijving mountainbikeroute

Deze pittige moutainbikeroute doorheen de heuvelachtige Druivenstreek is heel aantrekkelijk, met een speels en uitdagend karakter. Ideaal om je skills te verbeteren of gewoon om plezier te beleven.
De route brengt je langs een paar kuitenbijters waaronder vele onverharde beklimmingen maar ook de legendarische Moskesstraat. Tussen de beklimmingen door liggen er mooie recuperatiestroken langsheen prachtige holle wegen, typerende hoogvlakten en weidse velden. Daarnaast zijn er meerdere technische afdalingen waar zowel de gemiddelde als de technisch-vaardige mountainbiker zich op kan uitleven.
Aansluitend op de route is er in de Zuidflank van Overijse ook een technische zone waar o.a. drop-offs in zijn verwerkt.

3 nieuwe lussen sinds 2024

Volgende routes zijn integraal bewegwijzerd met de gekende rode pijltjes (rode route), groene pijltjes, (groene route) of blauwe pijltjes (blauwe route). De kleur van de pijltjes heeft voor alle duidelijkheid niets met de moeilijkheid van de route te maken.

vertrekplaats: parking Begijnhofplein, Begijnhof, 3090 Overijse

hoogtemeters    onverhardsingle tracksrouteoverzicht
gpx
267m55 %19 %klik hierdownload

vertrekplaats: parking Kerkplein Terlanen, Bollestraat 1, 3090 Overijse

hoogtemetersonverhardsingle tracksrouteoverzicht
gpx
148m66 %16 %klik hierdownload

vertrekplaats: parking kerk Sint-Agatha-Rode, Leuvensebaan 362, 3040 Huldenberg

hoogtemetersonverhardsingle tracksrouteoverzicht
gpx
319m60 %26 %klik hierdownload

Voor de geoefende mountainbikers kunnen de nieuwe rode, blauwe en groene lus ook gecombineerd worden tot een totale route van 57 kilometer. De vernieuwde route is in totaal zo maar liefst 24 kilometer langer dan de 'oude' route en bevat meer dan 34 kilometer aan onverharde paden.

Typisch voor een route in onze Druivenstreek is ook dat er heel wat uitdagende hellingen en technische single-tracks in verwerkt zitten. Dit maakt dat de route een ware speeltuin wordt voor mountainbikers uit de wijde omgeving.

Geschiedenis

Het bestaande mountainbikeparcours 'de twee valleien' in Overijse en Huldenberg is sinds de jaren ’90 een gevestigde waarde. Het was één van de eerste permanente mountainbikeroutes in heel Vlaanderen.

Na zoveel jaren dienst, was er een grote nood om de bestaande verouderde route te vernieuwen. Hiervoor werd samengewerkt tussen de gemeenten Overijse en Huldenberg, ANB, Sport Vlaanderen en de lokale wielerclubs.

Inhuldiging 2024

De route wordt officieel ingehuldigd op woensdag 29 mei vanaf 16 uur aan het Kerkplein in Terlanen (Bollestraat).

Iedereen is welkom vanaf 16u om een glaasje te drinken en nadien de vernieuwde route uit te testen. Breng dus zeker je mountainbike mee. Om 16u stipt wordt ook het nieuwe startbord onthuld met een begeleidend woordje van de burgemeesters van Huldenberg en Overijse.

Sfeerbeelden

Documenten