Dementie en nU

Zorg jij voor een persoon met dementie?

Je bent niet alleen. In Vlaanderen woont bijna 65% van alle mensen met dementie thuis, alleen of met een naaste.
Vraagt het zorgen voor iemand met dementie soms (te) veel van je? Dat is heel normaal.

Het is niet altijd vanzelfsprekend om naast de zorg voor een persoon met dementie ook voldoende voor jezelf te zorgen.
Dementie is zeer ingrijpend voor de persoon die de aandoening heeft, maar ook voor de mensen die voor hem of haar zorgen, de mantelzorger(s). De zorg beperkt zich immers niet enkel tot de dagelijkse zorgen.
De emoties van de mantelzorger, zijn fysieke mogelijkheden, de financiële middelen, ... kunnen heel wat vragen oproepen en de draagkracht ondermijnen.

 Om de zorg voor de persoon met dementie vol te houden, helpt het om...

  • meer te weten over dementie, de impact ervan, hoe ermee omgaan en mogelijke ondersteuning
  • beter te kunnen omgaan met je eigen gevoelens, gedachten en zorgbelasting
  • mensen te ontmoeten die je steunen en begrijpen

'Dementie en nu' sessies

Daarom werd het psycho-educatiepakket Dementie en nu ontwikkeld door het expertisecentrum Dementie Vlaanderen vzw en de Alzheimer Liga Vlaanderen vzw. Het richt zich naar de mantelzorger die thuis of daarbuiten voor iemand met dementie zorgt.

In 1 inleidende sessie en 10 bijeenkomsten, voor een vaste groep van 8 à 10 deelnemers, word je geholpen om beter het hoofd te bieden aan de soms uitdagende zorgsituatie, en er ook voldoening uit te halen.
Onder begeleiding van een dementie en nu-coach worden je inzicht, kennis en vaardigheden uitgebreid en is er ruimte voor reflectie met deelgenoten over de behandelde onderwerpen.

Elke deelnemer krijgt een eigen tekstenbundel en op www.dementieennu.info kan je extra informatie vrij raadplegen en interactieve modules volgen die aansluiten bij de inhoud van het programma. Dit biedt je de gelegenheid om de inhoud van de bijeenkomsten te verdiepen, te herhalen of zelfstandig door te nemen.

Vanaf januari 2023 biedt ook de gemeente Overijse dit programma aan. Deze sessies worden begeleid door Sara Kayaert. Zij werkt sinds 2005 als ergotherapeut in het WZC Mariëndal en heeft in 2022 de opleiding tot Dementie en nu-coach gevolgd.

Praktisch

Wat? 1 inleidende sessie en 10 bijeenkomsten, een vaste groep van 8 à 10 deelnemers.

Hoe? In elke sessie komt een ander thema aan bod om je inzicht, kennis en vaardigheden omtrent dementie uit te breiden. Er is ruimte voor reflectie met deelgenoten.

Voor wie? De persoon met dementie is een inwoner van Overijse of de mantelzorger is inwoner van Overijse

Waar? Woonzorgcentrum Mariëndal

Kostprijs? Gratis

Wanneer?

Dinsdag 20/12/22, van 14u30 tot 16u00 (inleidende sessie).                                                     

Dinsdag 10/1, 17/1, 31/1, 14/2, 28/2, 14/3, 28/3, 11/4, 25/4, 9/5, telkens van 13u30 tot 16u30.

Hoe inschrijven?

Stuur een mail met je voornaam, naam, adres en telefoonnummer naar  kayaert.sara@gmail.com, wij nemen dan contact op met jou.

Als je graag wil deelnemen maar moeilijkheden ondervindt om te kunnen deelnemen (vervoer, opvang voor de persoon met dementie, …), neem dan ook contact op, zodat we je verder kunnen helpen.