Noodplanning
De hulpdiensten staan altijd klaar om bij incident, ongeval of brand de nodige hulp te bieden. Sommige incidenten escaleren echter tot een noodsituatie of ramp. Het kan bijvoorbeeld gaan over hevige wateroverlast, een grote brand, een dreigende gifwolk, een grootschalige evacuatie, een ontploffing, incidenten bij evenementen met grote volkstoeloop. Om bij dit soort grootschalige incidenten alles in goede banen te leiden, beschikt elke gemeente over een algemeen nood- en interventieplan. Dit plan ondersteunt de betrokken diensten om de situatie onder controle te krijgen en te houden. Daarom beschikt de gemeente over een coördinator noodplanning.
Deze coördinator waakt samen met de burgemeester, de brandweer, de medische diensten, de politie en andere betrokkenen permanent over de paraatheid van het gemeentelijk nood- en interventieplan.
Overlegorganen veiligheid
- de gemeentelijke veiligheidscel, die periodiek samenkomt om het noodplanningsbeleid uit te zetten (o.a. de burgemeester, vertegenwoordigers van de hulpdiensten en de algemeen directeur);
- de coördinator noodplanning die de dagelijkse werking opvolgt;
- het gemeentelijk coördinatiecomité dat samenkomt wanneer de gemeentelijke fase wordt afgekondigd.
Meer info vind je terug op de website van de provincie.
Vragen? Contacteer de dienst via 02 687 60 40 of noodplanning@overijse.be
Lokale integrale veiligheidscel (LIVC)
De LIVC werd opgericht in het kader van radicalisme, extremisme en terrorisme. Het overleg heeft als doel om terroristische misdrijven te voorkomen door de situatie van personen die signalen van radicalisering vertonen gezamenlijk te bespreken en, eventueel, een geïndividualiseerd opvolgingstraject voor hen uit te werken.
De LIVC bestaat uit de burgemeester, politie, Sociale dienst, het CAW, de directie van secundaire scholen, het opvangcentrum Fedasil Terlanen, de intergemeentelijke jeugdwelzijnswerker, de contacten jeugd en de dienst Burgerzaken en de dienst Integrale Veiligheid van de gemeente.
Meer info hierover vind je op de website van de VVSG.
Gelinkte productpagina's
- Algemeen politiereglement
- Buurtinformatienetwerk voor zelfstandigen (BIN-Z)
- Hulp voor Oekraïne: ontdek hier wat jij kan doen
- Maatregelen Corona
- Overzicht sneltesten bij apothekers
- Reglementen Hulpverleningszone Oost-Vlaams-Brabant
- Schade bij hevig onweer of storm
- Tips om veilig te barbecuen
- Veiligheidsvoorschriften leveranciers en dienstverleners Lokaal Bestuur Overijse