Bezoekerscentrum Dru!f

Bezoekerscentrum vernieuwd

In 2021 ondergaat Dru!f een ware metamorfose met een nieuwe expo over de druiventeelt. We beloven je een nieuwe kijk op de druiventeelt met leuke gebruiksvoorwerpen, videomateriaal en interactieve doe-elementen. Trek dus je mooiste serristenkleren aan! Je kan het vernieuwde bezoekerscentrum Dru!f bezoeken vanaf 30 mei 2021. De toegang is gratis, maar je moet online reserveren. De eerste 250 bubbels ontvangen een leuke attentie!

Je kan de nieuwe tentoonstelling nog tot eind oktober bezoeken. Ook dan moet je op voorhand reserveren, gezien de coronamaatregelen.

Vanaf het voorjaar 2021 ontvangen onze onthaalmedewerkers bezoekers in een vernieuwd bezoekerscentrum. Het grootste gedeelte van de collectie van het voormalige Druivenmuseum (1986 – 2010) verdween bij de opening van het bezoekerscentrum in 2012 achter slot en grendel voor het grote publiek. Na een participatietraject met inwoners, verenigingen, gidsen, onthaalmedewerkers en scholen is gebleken dat er grote interesse is om een deel van de collectie opnieuw te integreren. Heel wat serristenmateriaal is namelijk geschonken door inwoners uit de Druivenstreek. Daarom maken we als gemeente nu van de wintersluiting gebruik om de permanente tentoonstelling te vernieuwen. Authentieke stukken zullen opnieuw geïntegreerd worden, maar wel in een moderne en interactieve opstelling. De afgelopen maanden hebben onze vrijwilligers de stukken geïnventariseerd en geselecteerd. Daarnaast vernieuwen we het educatief pakket voor scholen en maken we werk van een familiepakket. In het voorjaar heropenen we dan de deuren voor het grote publiek. Een bezoek blijft gratis. Ook het toeristisch onthaal wordt in een nieuw jasje gestoken in samenwerking met GITO Overijse.

Scholen welkom

Een bezoek reserveer je online en kan vanaf 31 mei 2021 tot het einde van het schooljaar. We raden je aan een gemeentebus te reserveren om zo het openbaar vervoer te vermijden. Op dit moment zijn er binnen musea géén gidsrondleidingen toegestaan. De klas gaat dus zelf op verkenning met een opdrachtenboekje. Vanaf volgend schooljaar zal een nieuw educatief spel uitgewerkt worden. Voor álle leerlingen, zowel in het basis- als in het secundair onderwijs, zijn vanaf 15 maart extra-muros daguitstappen opnieuw toegelaten, op voorwaarde dat de klasbubbel maximaal gerespecteerd blijft. We zullen hier dan ook op toezien, zodat alles coronaproof kan verlopen.

Toeristisch onthaal

Heb je nog zin in een fietstocht, wandeling of bezoek aan een serrist? Ontdek de recreatieve, culturele en gastronomische troeven van de druivenstreek in de toeristische onthaalruimte. Tal van sfeerbeelden, folders en toeristische info helpen je op weg voor een onvergetelijke uitstap.

Taverne Den Bonten Os

Taverne Den Bonten Os zorgt voor een hapje en een drankje op het gelijkvloers van zodra de horecazaken terug open mogen. Je kan er op dit moment terecht voor afhaal.

Heemkundige Kring

Ben je nieuwsgierig of heb je vragen over het verleden van Overijse? De heemkundige kring 'De Beierij van IJse' helpt je graag op weg in haar lokaal op de zolderverdieping. Hun archief is in de loop der jaren uitgegroeid tot een waar erfgoeddepot met een schat aan informatie.

Sluitingsdagen

Het toeristisch onthaal en de tentoonstelling zijn open van 30 mei t.e.m. 31 oktoberGroepen en scholen zijn welkom op aanvraag.

In het bezoekerscentrum worden diverse maatregelen genomen tegen de verspreiding van het COVID-19 virus:

  1. Reserveer je bezoek op voorhand via de webwinkel. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan. Een bezoek is gratis en op de website kan je kijken of er nog plaats is voor het gekozen tijdsslot. Een spontaan bezoek blijft nog altijd mogelijk.
  2. Meld je aan in het toeristisch onthaal voor je bezoek. Ontsmet je handen bij het binnen komen en indien je moet wachten gelieve de nodige afstand (1,5 m) te bewaren.
  3. In de tentoonstelling is een éénrichtingsparcours uitgestippeld. Per uur kunnen we hier 10 bezoekers binnen laten. Gelieve ook hier je handen te ontsmetten voor het binnen gaan.
  4. Regelmatig wordt alles ontsmet.
  5. Toiletten zijn open voor de bezoekers.
  6. Blijf thuis als je ziek bent.
  7. Het gebruik van een mondmasker is verplicht.