Op deze pagina
Water lijkt wel onuitputtelijk: een draai aan de kraan en de waterstraal begint te lopen. Toch is het maar schijn: de waterreserves zijn niet onbeperkt. En wat gebeurt er met al het afvalwater dat we produceren? In het beste geval stroomt het de riolering in en volgt een dure afvalwaterzuivering.
Soms wordt het gewoon ongezuiverd geloosd in de gracht, met ernstige gevolgen voor het milieu.
En nochtans is het gemakkelijk om wat zuiniger om te springen met water zonder aan comfort in te boeten.
Enkele nuttige tips
- Het gemiddeld dagelijks waterverbruik is ongeveer 110 liter. Daarvan gaat de tweede grootste hoeveelheid door het toilet (zo'n 6 à 9 liter per spoelbeurt). Zorg dus voor een watervriendelijke toiletspoeling.
- Gebruik hemelwater voor de minderwaardige huishoudelijke toepassingen, bv. voor het toilet, de wasmachine, om te poetsen, voor tuin- en kamerplanten. Zo verbruik je minder kostbaar drinkwater. Bijgevolg is je drinkwaterfactuur ook lager. Gebruik zuinige wasmachines en vaatwassers. Doe de kraan dicht tijdens het inzepen bij het douchen en het handen wassen en ook tijdens het scheren. Per minuut ben je gemakkelijk 5 liter water kwijt.
- Gebruik bij het tandenpoetsen een bekertje en laat de kraan niet nodeloos lopen.
- Was de auto met emmer en spons in plaats van met de tuinslang. Een tuinslang verslindt water. Ze kan tot 2.000 liter per uur leveren. Met emmers zie je dadelijk hoeveel water je aan het verbruiken bent.
- Verzamel de vuile was tot een volle wasmachine in plaats van enkele stukken per keer te wassen. Zo gebruik je maar één keer de hoeveelheid water én ook maar één keer wasmiddel. Hoe lager de temperatuur van het ingestelde programma, hoe lager ook het waterverbruik. Je slaat dus twee vliegen in één klap, én je spaart geld. Waspoeders met enzymen zijn het meest doeltreffend bij lage temperaturen. Hou rekening met de aanbevelingen op de verpakking.
- Neem een douche in plaats van een bad. Een bad laten vollopen vraagt algauw 100 tot 150 liter drinkwater. Daarmee kan je drie keer douchen. En als je zuinige sproeikoppen installeert, zelfs vijf keer.
- Kies een spaardouchekop.
- Herstel lekkende kranen en toiletten onmiddellijk want hierbij wordt enorm veel drinkwater verspild. Een kraan die 10 druppels per minuut lekt, zorgt voor een jaarlijks verlies van bijna 2.000 liter.
- Sproei de tuin alleen als het langdurig droog is. Liever één keer per week een kwartier, dan elke dag vijf minuten: de planten zullen dieper wortelen en minder gevoelig worden voor de droogte. Dit kan uiteraard ook perfect met opgevangen hemelwater.
- Geef in de badkamer de voorkeur aan een ééngreepsmengkraan in plaats van een tweegreepsmengkraan. Gemiddeld verbruikt een tweegreepsmengkraan 20 liter water/minuut, een ééngreepsmengkraan 14 liter/minuut. Alles hangt natuurlijk ook af van de druk waarmee het water door de leidingen wordt gestuurd.
In de keuken wordt bij voorkeur een tweegreepsmengkraan gebruikt, omdat daar ofwel warm, ofwel koud water genomen wordt. Een ééngreepsmengkraan geeft meestal lauw water, wat voor onnodige energieverliezen zorgt.
Documenten
- Regenwater_een_hemels_geschenk.pdfDownloadenpdf 757 Kb