Ivan Pecnik, Florestan Bataillie en het Desguin Strijkkwartet: Dvorák, mijn land of mijn liefde

Koop tickets
  • zaterdag 1 juni 2024 van 20:30 tot 22:00

De vierde productie van het Desguinkwartet en pianist Florestan Bataillie vertelt het verhaal van Antonín Dvorák, de meest prominente toondichter uit de Bohemen, Tsjechië.

Met Ivan Pecnik in de rol van Dvorák richten ze de schijnwerpers op een man die met een onmetelijke liefde voor zijn thuishaven onsterfelijke muziek componeerde. Zijn oeuvre telt meerdere omvangrijke meesterwerken waaronder symfonieën, strijkkwartetten, pianomuziek en opera’s die vandaag de dag nog steeds de schouwburgen vullen met een warme gloed.

Fier op zijn herkomst schreef Dvorák muziek die zijn afkomst uitademt. Elementen van de volksmuziek worden in de klassieke muziek geïntegreerd binnen de stroming ‘Nationale Scholen’ waar Dvorák en Smetana de belangrijkste exponenten voor waren.

Ook buiten de landsgrenzen gooide deze Bohemer hoge ogen. Hij werd gedurende 3 jaar directeur van een pas gesticht conservatorium in New York. En maakte zo zijn American Dream waar.

Maar er was meer…
Naast zijn muziek droeg hij een last op zijn schouders.

Hij was verliefd. Het een onmogelijke liefde waar hij zich niet in kon storten, hij had een reputatie hoog te houden als boegbeeld van de nationale beweging en de vaderlandse trots.

Dus trouwde hij met Anna, kreeg 9 kinderen en een heleboel kleinkinderen. Maar zijn hart lag ook ergens anders. Niet eens zo heel ver weg.

Kiest hij voor zijn land of voor zijn liefde?

Het verhaal van een man geobsedeerd door treinen; door hun precisie en voorspelbaarheid. Een relaas over ene lieve grootvader en een geniaal componist met pleinvrees.

Leer de man achter de muziek kennen, in het gezelschap van enkele parels uit zijn oeuvre.

Locatie

CC Den Blank
Begijnhof 11 , 3090 Overijse

Prijs

  • Basistarief 18
  • UiTPAS 16,2
  • UiTPAS met kansentarief 3,6

Reserveer

Leeftijd

vanaf 18 jaar

Niveau Nederlands

Je begrijpt en spreekt vlot Nederlands. Je moet weinig inspanningen doen om de taal te begrijpen
Taaliconen helpen anderstaligen een geschikte activiteit, workshop of cursus te kiezen.